Vanuit Ankara is een Turks militair cargovliegtuig met een lading medische goederen aan boord naar de Balkanlanden gevlogen om hen te helpen in hun strijd tegen het coronavirus.

De Minister van Defensie meldde op twitter dat, op instructie van President Erdogan, “maskers, beschermende uitrustingen en testen worden geleverd aan Servië, Bosnië-herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië en Kosovo.”

De voorraden die naar de 5 landen zijn gestuurd bevatten opnieuw een citaat van Mevlana Jalaluddin Rumi, een soefi-mysticus uit de 13de eeuw: “Er is hoop na de wanhoop, en vele zonnen na de duisternis.” In het Turks: ‘Ümitsizliğin ardında nice ümitler var, karanlığın ardında nice güneşler var’.

Tot op heden heeft Turkije al hulpverleend aan Italië en Spanje, de Europese landen die het hardst getroffen zijn door het virus.

Sinds het COVID-19 virus gedurende december vorig jaar uitbrak in Wuhan, heeft het zich verspreid in tenminste 184 regio’s en landen wereldwijd.

In totaal zijn er, volgens data verzameld door de Amerikaanse John Hopkins Universiteit, 1,43 miljoen bevestigde gevallen van het coronavirus. 82.000 personen overleefden het virus niet, terwijl ruim 300,000 geïnfecteerden zijn genezen.

Sabah

O.A.