Terwijl er meer dan 3.000 nieuwe gevallen gerapporteerd zijn oppert President Erdogan dat het alledaagse werkleven verder moet gaan.

In Turkije stijgt het aantal geïnfecteerden dagelijks met meer dan 3.000 gevallen, zo zijn er 4 weken na registratie van het eerste geval 38.226 geïnfecteerden.

Ondanks de grote stijging blijft het aantal overlijdens, in totaal 812, in vergelijking met andere hard getroffen landen veel lager. Toch suggereren deze cijfers dat de stijging in Turkije globaal gezien het snelst is.

Corona-gevallen in Turkije tot en met gisteren

Ondanks deze rapporten blijft Erdogan weigeren om strengere quarantaine-maatregelen en restricties op economisch vlak in te voeren. Zo legt hij oproepen van dokters en oppositiepolitici naast zich neer, waarbij hij benadrukt dat “de radars van de economie moeten blijven draaien.”

Turkije herstelt momenteel nog van de monetaire crash van 2018 waardoor economisten en beleidsmakers vrezen dat de crisis veroorzaakt door het coronavirus onvermijdelijk voor een recessie zal zorgen.

Afgelopen weken hebben overheidsinstanties geleidelijk aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden opgevoerd. Onder andere door internationale vluchten te schrappen, grenzen te sluiten, verplaatsingen tussen binnenlandse steden te beperken, publieke evenementen te verbieden, het gemeenschappelijk gebed in te perken en ten slotte door scholen, parken en de meeste winkels te sluiten. Bovendien moeten personen boven de 65 en onder de 20 zich houden aan een avondklok, en is de actieradius van de Turkse troepen in Syrië gelimiteerd door de pandemie.

Corona-cijfers van gisteren

Verkoop gezichtsmasker verboden

Sinds maandag is ook de verkoop van gezichtsmaskers verboden, in plaats daarvan zal elk huishouden gratis exemplaren krijgen. Gebruik van dergelijke gezichtsbescherming is vanaf nu in heel het land verplicht op openbare plekken en op het openbaar vervoer.

Daarnaast belooft de president om twee veldhospitalen op te zetten in Istanbul, beide met een capaciteit van 1000 bedden. De metropool is het hardst getroffen door het virus, met ongeveer 60% van het aantal besmettingen. De extra capaciteit zal beschikbaar zijn binnen 45 dagen, één op de site van de oude Atatürk luchthaven, de andere in Sancaktepe in het Aziatische gedeelte van de stad.

Naast een gezondheids- en economische crisis wakkert de pandemie ook de diepe politieke verdeeldheid in Turkije terug aan.

Gevangenispopulatie

Een wetsvoorstel, dat deze week door het parlement moet worden goedgekeurd, voorziet dat tot één derde van de gevangenispopulatie in het land onder huisarrest wordt geplaatst of vervroegd wordt vrijgelaten. Echter zullen honderden mensenrechtenactivisten, journalisten en oppositiepolitici niet in aanmerking komen voor deze regeling.

Eerdere versies van het wetsvoorstel voorzagen ook de vrijlating van zedendelinquenten en veroordeelden voor gendergerelateerd geweld, na protesten van vrouwenrechten groeperingen werden deze gevangen echter uit het voorstel verwijderd. Minstens 14 vrouwen zijn reeds vermoord sinds het invoeren van de verschillende quarantainemaatregelen. Dit benadrukt dat Turkije kampt met aanhoudende problemen omtrent huiselijk geweld.

Eerder werden donatiecampagnes georganiseerd door de overheid bekritiseerd nadat duidelijk werd dat ambtenaren en werknemers van bepaalde bedrijven geaffilieerd aan de AKP verplicht donaties moesten maken van hun eigen loon. Op hetzelfde moment werden fundraisers van Istanbul, Ankara en Izmir, steden onder beleid van de oppositie, verboden door de regering.

Verslaggevers Zonder Grenzen meldt bovendien dat er 7 journalisten zijn gearresteerd voor het “verspreiden van paniek”, nadat ze verslag deden over de pandemie. Tot op heden worden er minstens 385 personen onderzocht voor kritische posts op social media.

TheGuardian

O.A.