Turkije heeft sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 20.000 Turkse staatsburger gerepatrieerd uit 50 verschillende landen. Het land bereidt zich momenteel voor om nog eens 1.200 Turken uit Algerije te halen.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is het evacuatieproces vorige week van start gegaan en zal het eind deze week worden afgerond. Tegelijkertijd zullen 1.700 Algerijnen terug naar hun land worden gebracht.

Drie vliegtuigen van een Algerijnse luchtvaartmaatschappij zullen 555 Turkse staatsburgers overbrengen naar de Turkse provincie Samsun. Vervolgens stappen Algerijnen op om terug te keren naar hun moederland.

De Turken die terugkomen uit Algerije zullen voor twee weken in quarantaine worden geplaatst.

Het Algerijnse ministerie van Vervoer liet donderdag weten dat 1.788 Algerijnen zouden worden gerepatrieerd met toestellen van Air Algeria en Turkish Airlines.

De repatriëringen worden uitgevoerd onder toezicht van de Turkse vicepresident Fuat Oktay. De ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Transport hebben nauw samengewerkt om alles in goede banen te leiden.

Opgeschort

Turkish Airlines heeft op 27 maart al haar internationale vluchten voor onbepaalde tijd opgeschort, waaronder ook die naar New York.

De eerste repatriëringen vonden eind januari plaats toen de Turkse regering had besloten om al haar burgers uit de Chinese miljoenenstad, Wuhan, te halen. In februari gebeurde hetzelfde met de Turken die verbleven in Iran.

Ayşe Hilal Sayan Koytak, de Turkse ambassadeur in Koeweit, schreef vrijdag op Twitter dat ook daar Turken worden gerepatrieerd. “Een tweede vliegtuig met onze burgers zet weldra koers richting Turkije,” postte ze.

Turkije heeft tot nu toe 34.109 corona-gevallen geregistreerd. 725 Turken bezweken aan het virus en 1.582 werden genezen verklaard.

Het coronavirus dat in december opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan, heeft zich inmiddels verspreid naar 205 landen.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit, zijn er wereldwijd meer dan 1.4 miljoen mensen besmet. Bijna 82.992 mensen zijn al aan het virus bezweken. 307.819  herstelden volledig.

Sabah

O.A.