Turkije heeft vorige week vrijdag nieuwe en strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 31 provincies zullen hun grenzen voor 15 dagen lang volledig sluiten waardoor geen enkel voertuig nog binnen of buiten mag.

President Recep Tayyip Erdogan zei dat de provincie Istanbul, die de thuisbasis is van bijna 20% van de Turkse bevolking, onder deze nieuwe maatregel valt, alsook de provincies Ankara, Izmir, Bursa en Adana.

De politie en de gendarmerie is vrijdagnacht begonnen met het opzetten van controleposten bij de grensovergangen. De ordediensten zullen streng optreden tegen burgers die zich onnodig verplaatsen. Voor voertuigen die goederen of medische benodigdheden vervoeren gelden die nieuwe maatregelen niet.

Erdogan voerde ook een avondklok in voor burgers die jonger zijn dan 20 jaar. Ze mogen zich enkel op straat wanneer het echt nodig is.

Het dragen van gezichtsmaskers in drukke plaatsen zoals in winkels, is vanaf nu ook verplicht. Kleine of grote bijeenkomsten in de openbare ruimte zijn strikt verboden. De nieuwe maatregelen zijn een vervolg op de reeds bestaande maatregelen die vorige maand werden ingevoerd. Toen werden alle scholen, cafés, restaurants en filmzalen gesloten.

Mensen die van stad naar stad reizen worden bij aankomst gecontroleerd op symptomen van het coronavirus. Ook mensen die ouder zijn dan 65 jaar of aan chronische ziekten lijden, mogen hun huis niet meer verlaten.

Gevallen

Turkije heeft tot nu toe 34.109 corona-gevallen geregistreerd. 725 Turken bezweken aan het virus en 1.582 werden genezen verklaard.

Het coronavirus dat in december opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan, heeft zich inmiddels verspreid naar 205 landen.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit, zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen besmet. Bijna 65.000 mensen zijn al aan het virus bezweken. 246.000 herstelden volledig.

Anadolu
O.A.