Sevim Kocaturk

In de Franse regio Grand-Est is er verontwaardiging ontstaan nadat politieagenten de 22-jarige Hatice Beyazit en haar nicht Sevim Kocaturk hardhandig aanpakten tijdens een routine-verkeerscontrole.

Een filmpje en enkele foto’s van het incident kwamen op sociale media terecht, waar gebruikers de agenten van discriminatie beschuldigden. De feiten vonden plaats op 17 oktober.

Aan Anadolu Agency vertelde Beyazit dat zij en haar nicht iets gaan eten waren. De politie deed hen stoppen bij de verkeerscontrole en een van de agenten verwees naar een voorval met de broer van Kocaturk.

Nadat ze opmerkte dat zij aan het stuur zat, en niet haar broer, liep het uit de hand. De agent riep kwaad dat ze moest zwijgen.  Toen een oom en een tante erbij kwamen om de gemoederen te bedaren, kregen zij ook met discriminatie te maken.

“De agent kwam naar me toe, maar hij droeg geen mondmasker”, herinnert Beyazit zich. “Daarom strekte ik mijn arm en vroeg ik hem om 1,5 meter afstand te houden. Hij antwoordde door mijn arm vast te grijpen. Mijn nicht wilde me komen helpen, maar een andere agent spoot traangas in haar gezicht.”

Ook de tante kreeg traangas in haar ogen. Zij was alles aan het filmen. “Ik had hier nog nooit zoiets gezien”, gaat Beyazit verder.

Hatice Beyazit (rechts) en Sevim Kocaturk (links)

“Sevim zei de agent dat hij zich niet aan de regels hield, maar hij zei haar dat zij niet van Frankrijk was, en dus de regels niet kon kennen.” Ook Uber-chauffeur Zohir hoorde de sneer van de agent terwijl hij filmde.

“Je bent geen Franse burger, je kent de Franse regels niet en je spreekt geen Frans.” De advocaat van de vrouwen raadde hen aan naar het ziekenhuis te gaan en klacht in te dienen. Er werd een onderzoek ingesteld naar de betrokken agenten.

Beyazit is afgestudeerd in business management en is voorzitter van een organisatie die kinderen helpt als ze in het ziekenhuis opgenomen zijn.

Bovendien helpt ze ook ouderen. Ze zegt het moeilijk te vinden om middelen voor haar organisatie te krijgen, en vertelt dat ze zich altijd heeft ingezet voor de Franse maatschappij.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)