Nieuwe Saoedische oproep om Turkse producten te boycotten

Door de politieke spanningen tussen Ankara en Riyad, onder meer na de moord op journalist Jamal Khashoggy  in Istanboel, ondervinden Turkse ondernemers steeds meer moeite om hun producten naar Saoedi-Arabië uit te voeren.

“Die spanningen duren al meer dan een jaar”, vertelt Ferdi Erdoğan, hoofd van een vereniging van producenten van bouwmateriaal.

“Onlangs is het wel erger geworden. Saoedische bedrijven worden steeds vaker verplicht geen Turkse producten meer aan te kopen.”

Dit is een reactie op een beslissing van enkele grote Saoedische supermarkten deze week. Die ketens sloten zich aan bij een groeiend aantal Saoedische bedrijven dat Turkse goederen boycot, en kwamen daar ook voor uit op sociale media.

Een vrouw bekijkt melkproducten in een supermarkt in Riyad, 18 oktober 2020.

De staatsmedia van Saoedi-Arabië lieten weten dat hun overheid geen invoerbeperkingen oplegt voor Turkse goederen. Toch boycot een aantal Saoedische bedrijven die goederen informeel.

Sommige winkels in Riyad blijken klanten aan te raden geen Turkse producten te kopen. Vier grote supermarktketens kondigden aan Turkse producten uit hun assortiment te halen als de voorraden op zijn.

“Wij accepteren niet dat er aan onze regering, onze leiders en aan onze veiligheid geraakt wordt”, verklaarde supermarkt Othaim Markets op Twitter.

Minder keuze

Toch zijn er ook Saoedisch die veel waarde hechten aan handelsrelaties met Turkije. “Ik vind Turkse producten een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben”, zegt consument Obaid Alosaime. “Een boycot van Turkse producten zorgt ervoor dat consumenten minder keuze hebben.”

Begin deze maand riep Ajlan al-Ajlan, voorzitter van de Saoedische kamers van koophandel, op tot de boycot. Merih Kepez, die werkt voor de raad voor buitenlandse handel in Turkije, reageerde op 19 oktober met een artikel over de boycot van Turks textiel. Hij meent dat de boycot niet alleen schadelijk is voor Turkse ondernemingen.

“Als Turkse producenten hierdoor een klap krijgen, heeft dat ook invloed op Amerikaanse en Europese importeurs die streven naar een duurzame en diverse bevoorrading”, stelde hij.

Deze week kwamen er ook berichten naar buiten dat de Saoedische overheid bedrijven onder druk zet om geen Turkse producten, investeringen of toeristen toe te laten. Op Saoedische sociale media zijn 2 hashtags die oproepen tot boycot, al bijna een maand trending.

“Ik vind dat we onze overheid moeten steunen, en daarom koop ik in de supermarkt geen Turkse producten meer”, aldus Oum Nasser al-Harbi, klant bij Othaim Markets.

Turkse bedrijven verzetten zich dan ook tegen de boycot. 8 Bedrijven, waaronder textielproducenten en bouwfirma’s, drongen er op 10 oktober op aan dat Saoedi-Arabië de handelsrelatie met Turkije herstelt.

“Elke officiële of informele boycot is niet alleen nadelig voor ons, maar ook voor de Saoedische economie”, luidde hun verklaring.

In 2019 voerde Turkije goederen ter waarde van 3,1 miljard dollar uit naar Saoedi-Arabië. Dit jaar is er nog geen significante daling van het handelsvolume tussen beide landen, zelfs niet als de coronacrisis meegewogen wordt.

Qua import was Turkije het voorbije kwartaal de 12de grootste partner voor Saoedi-Arabië. De totale import vanuit Turkije in juli had een waarde van 185 miljoen dollar. Dat is 5 miljoen dollar meer dan de maand ervoor.

Aan Reuters vertelde Ferdi dat Turkse exporteurs ook problemen ondervinden bij de uitvoer naar de Verenigde Arabische Emiraten. De relaties tussen Ankara en Abu Dhabi staan eveneens onder druk.

President Recep Tayyip Erdoğan overweegt zelfs de diplomatieke relaties te verbreken omdat de VAE nu goede banden onderhoudt met Israël.

K.L.

(Bron: Sabah)