Melek Aslan (24)

In de Zuidoostelijke provincie Diyarbakır werd de 24-jarige Melek Aslan doodgeschoten door haar 21-jarige broer Mustafa. Dat maakte het portaal Jinnews op 21 oktober bekend.

Mustafa schoot zijn zus op slag dood op straat, naar eigen zeggen omdat ze de eer van haar familie geschonden had. Hij werd opgepakt, terwijl hij een tragische scène achterliet.

Eerder was Melek weggelopen van haar agressieve vriend, en ze wilde hem laten arresteren nadat hij haar met de dood bedreigde. Nadat de man haar familie contacteerde, verbraken de familieleden alle contact met Melek.

Geval van eerwraak in Diyarbakır

Een Turks platform tegen vrouwenmoord reageerde op Twitter. “Zolang de overheid mannen blijft bevoordelen, zullen [Meleks], die zichzelf staande proberen te houden tussen al het geweld, ongestraft blijven sterven.”

Vrouwenmoord wordt een steeds groter probleem in Turkije. Rechtbanken treden vaak onvoldoende hard op tegen daders van dergelijk geweld.

Op 17 oktober kwam naar buiten dat de rechters strafvermindering toekenden aan 4 daders omdat ze zich goed gedragen hadden. Eren Erdoğan was een van die daders.

Fatma en Eren Erdoğan

Oorspronkelijk werd hij tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Fatma, maar zijn straf werd ingekort om hem uitzicht te geven op een nieuwe toekomst. Fatma had de echtscheidingsprocedure ingezet.

Haar moeder had later contact met Eren, en ging in beroep tegen de strafvermindering. Eren zou haar verteld hebben dat hij bereid was om als een man zijn gevangenisstraf uit te zitten.

“Mijn dochter heeft geen uitzicht meer op een nieuwe toekomst, dus waarom moet hij dat wel krijgen”, aldus de moeder van Fatma. “Rechters trekken zich niets aan van een vrouw in de rouw.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)