Foto: Ansjovis te koop op een markt in Sinop, 20 oktober 2020.

Hamsi is een soort ansjovis die populair is in Turkije, maar het visbestand van deze vis in de Zwarte Zee neemt zienderogen af. Turkse experts beschuldigen vissers in andere Zwarte-Zeelanden ervan de hamsi te overbevissen.

Er is nog wel genoeg andere vis in de zee. Professor Osman Samsun, van de faculteit Visserij aan de universiteit van Sinop, legt uit dat het in Turkije verboden is te vissen op hamsi kleiner dan 9 centimeter.

In landen als Georgië is er volgens Samsun geen verbod. Daardoor worden de kleinere vissen massaal door andere vissers gevangen. Dat gaat dan vaak over hamsi die weggetrokken zijn uit de Turkse territoriale wateren.

“Voor onze hamsi-populatie is dat schadelijk”, verklaarde de professor op 20 oktober aan Demirören Agency.

Op 1 september startte het Turkse visseizoen. Vissers merken wel een grote vangst aan vlezige bonito’s op, maar de hamsi, een populair ingrediënt in de keukens van de Zwarte Zee, wordt steeds minder aangetroffen.

Bovendien gingen Turkse vissers nog niet over op vangst van hamsi. De hogere temperatuur van het zeewater dichtbij de kust zorgt ervoor dat hamsi er weinig komen. Wanneer de vissen er wel komen, zullen de vissers hen waarschijnlijk slechts 1 maand vangen, terwijl dat traditioneel 5 maanden is.

Foto: Ansjovis te koop op een markt in Sinop, 20 oktober 2020.

In november trekken scholen hamsi weg uit de Zee van Marmara om te overwinteren in de Zwarte Zee. Doordat de overwinteringsperiode volgens Samsun nu steeds korter wordt, moet het visseizoen ook steeds minder lang duren.

“Dat is het resultaat van overbevissing en van steeds warmere winters. De klimaatverandering, de toename van het CO²-gehalte in het zeewater en andere negatieve factoren hebben een invloed op het migratiepatroon van de vissen.

Door de andere omstandigheden blijven ze minder lang in onze territoriale wateren. Onze hoop is dat de situatie toch verandert en dat vissers erop letten niet te veel hamsi te vangen”, aldus Samsun.

K.L.

(Bron: Sabah)