De politie van Istanbul heeft op eerder deze week 1725 tubes in beslag genomen die vol cobragif zaten. Ze werden uit Syrië gesmokkeld en hebben een marktwaarde van ongeveer 30 miljoen Turkse Lira (6,55 miljoen euro). Dit is het meest waardevolle dat ooit in beslag genomen werd door de politie in Turkije.

´Vermomde´ politie

Er werd informatie doorgespeeld aan de antismokkel- en -georganiseerde misdaaddivisie van de politie. Vervolgens contacteerde de politie een verdachte die het product verkocht door te doen alsof men het gif wilde kopen.

Eens de politie en de verkoper elkaar ontmoetten op een afgesproken locatie, onthulden de politie-eenheden hun ware identiteit. Ze namen dan de 1725 tubes cobragif in beslag die zich in de bagage van de verdachte bevonden.

De autoriteiten stuurden enkele proefbuizen van het gif naar de Faculteit van Farmacie van de Universiteit van Istanbul om het te laten onderzoeken. Daarna lanceerden ze een onderzoek om de contacten van de verdachte te vinden.

Ook gif in Fatih-district

Recent vond ook de anti-smokkeleenheid van de politie van Istanbul een lading van 123 tubes cobragif terug. Deze lading bevond zich onderaan de historische muren van het district Fatih.

De persoon die in de recentste operatie werd aangehouden heeft tevens een link met de Syrische verdachte uit de vorige operatie.

Tweede duurste gif ter wereld

Cobragif wordt in verschillende industrieën gebruikt. Hiertoe behoren onder andere de medische industrie, de chemische industrie, cosmetica en de wapenindustrie. Het is na schorpioenengif ´s werelds duurste gif en het wordt slechts in beperkte mate geproduceerd in Turkije.

Hurriyet