‘Jonge vrouw die leest’ van de beroemde Turkse schilder Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey is de pionier van de Turkse schilderkunst. Zijn schilderij ‘Meisje dat de Koran leest’ werd in 2019 voor 6,3 miljoen pond ( 7.1 miljoen euro) verkocht op een Londense veiling.

Daarmee werd het het duurste schilderij van Turkije, tot grote verrassing van de kandidaten voor het KPPS (selectie-examen voor overheidspersoneel) van 6 september.

Eén van de examenvragen ging over de waarde van dat schilderij, dat voor een recordbedrag verkocht werd. Maar de kandidaten kozen de ‘Schildpadtrainer’, het bekendste werk van de kunstenaar, als antwoord.

Het schilderij werd dan een populair onderwerp op sociale media, omdat de meeste mensen zijn andere schilderijen niet kenden.

‘De schildpaddentrainer’

Eén kandidaat postte: “Ik kan zweren dat iedereen de ‘Schildpadtrainer’ heeft gekozen als antwoord op de vraag, maar ik kan het niet bewijzen.”

Een andere schreef: “Ik denk dat het antwoord de ‘Schildpadtrainer’ is, jij weet het gewoon niet.”

Het schilderij uit 1880 werd verkocht door het veilinghuis Bonhams. Het gaat om een olieverfschilderij op canvas, van 41,5 bij 51 centimeter groot.

Volgens kunsthistorici toont het de typische kenmerken en de unieke stijl van Osman Hamdi Bey.

De details van de kleding van de jonge vrouw en de omgeving, vol kleurrijke islamitische elementen, worden omschreven als de paradepaardjes van de beroemde schilder.

Bron: Hürriyet

S.V.R.