‘Jonge vrouw die leest’ van de beroemde Turkse schilder Osman Hamdi Bey

Een 19de-eeuws schilderij is voor het recordbedrag van 7.1 miljoen euro van de hand gegaan op een Londense veiling. Het gaat om het schilderij ‘Jonge vrouw die leest’ van de beroemde Turkse schilder Osman Hamdi Bey.

Het schilderij werd verkocht op de veiling van Bonham. Daarmee werd een nieuw record gevestigd: het schilderij is het duurste ooit in Turkije.

Experts hadden geschat dat het schilderij zo’n 600.000 euro tot 800.000 euro waard zou zijn. Het was een schok toen ze de uiteindelijke prijs zagen.

 

De laatste 55 jaar was het schilderij eigendom van de familie.

Het wordt beschouwd als één van de mooiste stukken van de kunstenaar.

“Ik ben niet verrast dat er zo’n hoog bod gedaan werd en dat er een wereldrecord werd gevestigd,” zegt Charles O’Brien, hoofd van de afdeling 19de –eeuwse kunst van het veilinghuis.

Een ander bekend schilderij van Osman Hamdi, ‘De schildpaddentrainer’ uit 1906, werd in 2004 verkocht voor een recordbedrag van 880.000 euro.

In 2008 werd nog een schilderij van hem verkocht voor 5.9 miljoen euro, eveneens een recordbedrag, op een veiling van Sotheby’s in Londen. Het ging om ‘Istanbul Hanımefendesi’ [De dame van Constantinopel].

‘Istanbul Hanımefendesi’

Osman Hamdi Bey is wereldberoemd voor zijn intrigerende Oriëntaalse schilderijen. ‘De schildpaddentrainer’ wordt beschouwd als zijn beste werk.

‘De schildpaddentrainer’

Sabah

S.V.R.