Sotheby's Hong Kong vestigde in 2019 het veilingrecord voor KAWS met zijn schilderij The KAWS Album (2017). Courtesy van Sotheby's.

Twee tegels, één uit een collectie van 223 traditionele Iznik-tegels die bijna twee decennia geleden uit een Turkse moskee werden gestolen, zijn in Nederland opgedoken.

De Turkse autoriteiten onderschepten een veiling in het Europese land waar ze zouden worden verkocht en zorgden ervoor dat ze terugkeerden.

De Ulu-moskee in de zuidelijke provincie Adana was 19 jaar geleden het toneel van een grootschalige diefstal, toen de tegels “verdwenen” tijdens de restauratie van de historische moskee.

De tegels, die dateren uit de 16e eeuw, verschenen in de catalogus van Oriental Art Auctions House in Nederland, voor haar “Islamic Art Auction” op 4 juni 2020.

De lege ruimte waar ooit de gestolen tegels stonden bij de Ulu Moskee, in Adana, Zuid-Turkije, 10 jun. 2021.

Deskundigen van het Ministerie van Cultuur en Toerisme, die jacht maken op uit Turkije gestolen en gesmokkelde kunstvoorwerpen, onderzochten de tegels en een te veilen tegeltableau.

Vastgesteld werd dat de tegels toebehoorden aan de moskee van Adana en dat het paneel afkomstig was uit de centrale provincie Konya, uit de tijd van de Anatolische Seltsjoeken.

De Turkse autoriteiten namen contact op met Interpol en het veilinghuis en deelden met hen hun bewijs dat de tegels illegaal uit Turkije waren gesmokkeld.

Na langdurige onderhandelingen slaagde Turkije erin de tegels terug te krijgen, die door het veilinghuis werden afgeleverd bij de Turkse ambassade in Den Haag. De tegels werden naar het Etnografya Museum in de hoofdstad Ankara gebracht.

In maart verhinderde Turkije de verkoop van een andere set tegels die uit de moskee was gestolen bij het veilinghuis Sotheby’s in Londen. De autoriteiten spanden een rechtszaak aan voor de teruggave ervan.

In 2009 slaagde de politie erin 67 tegels terug te vinden bij een inval in Istanbul, zeven jaar nadat het misdrijf had plaatsgevonden. De autoriteiten hebben een verzoek ingediend bij Interpol om de andere tegels terug te vinden die vermoedelijk naar het buitenland zijn gesmokkeld.

Een van de vermiste tegels dook op bij een andere veiling in Londen bij veilinghuis Christie’s, maar Turkije slaagde erin de verkoop in 2011 tegen te houden.

Turkije, dat een wereldwijde jacht voert op kunstvoorwerpen die zijn gestolen of gesmokkeld uit Anatolië, de bakermat van een grote verscheidenheid aan beschavingen, is er de afgelopen jaren in geslaagd duizenden kunstvoorwerpen naar huis terug te brengen.

Bron: Sabah

Turkije stopt veiling in Londen: ‘Dit is gestolen en is van ons!’