Hakan Ayik

Een voortvluchtige drugsverdachte, Hakan Ayik, was volgens de Australische politie zonder dat hij het zelf doorhad de drijvende kracht achter het onlangs opgerolde ANOM-netwerk van zogenaamd versleutelde telefoons.

Het gaat om de Turks-Australische Hakan Ayik, een van Australiës meest gezochte personen.

De afgelopen dagen werden wereldwijd honderden vermoedelijke criminelen opgepakt, nadat ze gebruik hadden gemaakt van telefoons waarmee ze zich veilig waanden.

De apparaten, waarmee alleen berichten konden worden gestuurd en ontvangen, werden ook uitgelezen door politiediensten in verschillende landen.

Via: www.police.nsw.gov.au

Undercoveragenten begonnen met het verkopen van de apparaten in het najaar van 2018. Een doorbraak in het onderzoek kwam volgens de politie toen er een mobieltje in handen kwam van Ayik, die het apparaat vervolgens aanprees in zijn criminele netwerk, niet wetende dat hij de politie daarmee hielp.

“Hij was een van de verspreiders en heeft daarmee in feite zijn collega’s in de val gelokt”, zei de Australische politiecommissaris Kershaw.

Ayik, die wordt getypeerd als crimineel influencer, zou ook aan de verkoop van de apparaten hebben verdiend.

Ayiks rol is niet de onderschatten, zei een andere politiechef in een interview met Australische kranten.

“Hij genoot vertrouwen en gebruikte die positie om deze apparaten te verkopen. Het is een beetje alsof Dwayne ‘The Rock’ Johnson een sportschool aanprijst.”

Ayiks woord dat de spullen goed waren, leidde tot het succes van de operatie, stelt hij.

“Deze apparaten zijn overal in gebruik geweest. Het is een beetje als een stamboom, je kunt waarschijnlijk alle toestellen naar hem terugleiden.”

Nederlandse vrouw

Australië wil de 42-jarige Ayik vervolgen voor grootschalige drugssmokkel, maar hij weet al meer dan tien jaar uit handen van de politie te blijven.

Kershaw: “Als ik hem was, zou ik mezelf aangeven. Er staat nu waarschijnlijk een prijs op zijn hoofd.”

Internationale media onthulden afgelopen weekend, vlak voordat het nieuws over het opgerolde netwerk naar buiten kwam, dat Ayik in Turkije woont.

Hij zou in Istanbul een hotel bezitten en met een Nederlandse vrouw twee kinderen hebben.

Bron: Nederlandse media