Een passagier komt aan op de luchthaven van Istanbul Airport in Istanbul

Ga jij nog op vakantie? Waar naartoe? En hoe lang? Dikke kans dat jij dergelijke gesprekken de laatste tijd vaak hebt gevoerd.

Maar het is nogal onduidelijk waar je precies naartoe kunt, wat je dan allemaal nodig hebt en aan welke (corona)voorwaarden je moet voldoen.

Wij zetten de informatie van de belangrijkste vakantielanden voor je op een rij.

Turkije

Reisadvies Buitenlandse Zaken voor Turkije: oranje, alleen noodzakelijke reizen. Het grensgebied met Syrië is rood. ‘Niet reizen’.

De kleurcode voor Turkije is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Turkije als dat noodzakelijk is.

Als u vanuit Turkije naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Buitenlandse Zaken: “De kleurcode voor Turkije is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Turkije als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Turkije naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Reis niet naar het grensgebied met Syrië. De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld.”

Duits advies

In Duitsland ziet het er naar uit dat de reisadviezen voor meerdere landen worden versoepeld. Het Robert Koch instituut, de Duitse versie van het RIVM, heeft versoepelingen aangekondigd voor meerdere landen/regio’s waaronder ook Bonaire, Curaçao, Turkije en Italië.

Turkije zet een stap voorwaarts en wordt op 6 juni gedegradeerd van een hoog risicogebied tot een risicogebied.

Turkije-aanbieders in Duitsland verwachten dat het de boekingen zal laten toenemen. Naast de Zwitsers kunnen onder andere ook de Duitsers weer naar Turkije. Wel is er een PCR-test of vaccinatiebewijs nodig om het land in te komen en om Duitsland in te reizen, maar thuisquarantaine is niet meer nodig.

Nederlands advies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag voor acht landen het reisadvies aangepast van oranje naar geel, wat betekent dat niet-noodzakelijke vakantiereizen mogelijk zijn. Het gaat om Duitsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen (met uitzondering van enkele regio’s), Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië.

Vakantiegangers hoeven hierdoor bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien of in quarantaine te verblijven. Wel kan het zijn dat die inreisbeperkingen gelden bij aankomst in het vakantieland zelf.

Landen die voorlopig nog op oranje blijven staan zijn onder meer populaire vakantiebestemmingen als België, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Voor Griekenland, Frankrijk en Spanje zijn sommige regio’s als geel en andere als oranje aangemerkt.

Reisbeperkingen en benodigde documenten in land van bestemming (informatie ANWB):

  • Inreizen mogelijk – Ja
  • Negatieve test verplicht – ja, maximaal 72 uur oud
  • Quarantaineverplichting – nee
  • Vaccinatiebewijs geaccepteerd – Ja. als je een bewijs hebt van volledige vaccinatie van minimaal twee weken oud hoef je geen negatieve test te hebben.
  • Doorreizen mogelijk – ja
  • Overig – Er geldt een avondklok van maandag tot en met zaterdag tussen 22.00 en 05.00 uur. Op zondag een algehele lockdown. Toeristen zijn hiervan vrijgesteld. Ook moeten reizigers een passenger locator formulier invullen.

Bron: Turkse media