Schilder Şeyma Kayan voert een zwerfhond in het centrum van Konya, Turkije, 13 april 2021. (AA-foto)

Misschien is niets zo kenmerkend voor Turkije als zijn straatdieren, die in elke hoek van het land opduiken.

Of het nu de meest behoeftige katten ter wereld zijn die agressief tegen je been wrijven of de honden die doen alsof ze de baas zijn, ze zijn overal.

Maar voor degenen die in het land geboren zijn, zijn zwerfdieren een onmisbaar onderdeel van hun dagelijks leven.

En je weet dat dieren het ook weten wanneer katten hun kittens naar klinieken beginnen te brengen om medische hulp te zoeken.

De verwevenheid tussen mensen en dieren in Turkije is zo groot dat velen alles in het werk stellen om het leven van zwerfdieren te verbeteren.

En schilder Şeyma Kayan is één van hen.

Kayan, die in de centrale provincie Konya woont, werd geboren met een natuurtalent voor schilderen, en ze heeft haar vaardigheden als kunstenaar al sinds haar kindertijd aangescherpt.

Maar wat haar onderscheidt van andere schilders die op zoek zijn naar een naam voor zichzelf en een klein fortuin, is haar toewijding aan het verzorgen van de zwerfdieren van haar stad.

Şeyma Kayan schildert in een park in het centrum van Konya, Turkije, 13 april 2021. (AA-foto)

Al enkele jaren verkoopt Kayan elk kunstwerk dat ze schildert op sociale media om voedsel te kopen voor de straathonden die in Konya leven.

Nadat ze een klein bedrag opzij heeft gezet om haar kunstvoorraad aan te vullen, besteedt ze elk dubbeltje dat ze verdient aan hun verzorging.

“Vroeger nam ik allerlei dieren mee naar huis die ik was tegengekomen, of het nu een schildpad, een worm of een gewonde vogel was. Het is een heel andere wereld voor mij. Ze eten als je ze eten geeft, en ze drinken als je ze water aanbiedt. Ze doen je geen kwaad,” vertelt Kayan aan Anadolu Agency (AA).

De 24-jarige schilderes zegt dat ze per maand zo’n 40 tot 50 kilo brokken kan kopen, die ze mengt met een beetje oud brood om er zeker van te zijn dat er genoeg is voor alle honden.

Blokkeren op sociale media

Ze hoopt dat als haar acties bekend worden, meer mensen zich bewust worden van de problemen waarmee zwerfdieren te maken hebben, vooral die in de buitenwijken, zoals de dieren die rondhangen op de vuilnisbelt van de stad.

Mond-tot-mondreclame zou voor haar ook een hogere omzet kunnen betekenen, die ze kan gebruiken om de dieren betere hulp te bieden.

Şeyma Kayan

Maar niet iedereen is even gevoelig voor de zaak als zij, volgens Kayan.

“Ik had mensen die een schilderij bestelden en me vervolgens op sociale media blokkeerden nadat ze het hadden ontvangen, zonder te betalen natuurlijk. Of mensen die een schilderij hadden besteld en zeiden dat ze van gedachten waren veranderd nadat ik klaar was. Ze bedrogen me, ondanks dat ze wisten waarom ik doe wat ik doe. Dus begon ik een aanbetaling te vragen,” zei ze.

Als ze uitlegt waarom ze haar kunst verkoopt om dieren te helpen, zegt Kayan dat ze een diepe liefde voelt voor alle dieren, iets dat zelfs haar beslissing beïnvloedt met wie ze bevriend wil zijn.

“Ik kan niet praten met mensen die niet van dieren houden, omdat ik denk dat ze psychologische problemen hebben. Ik kan geen vrienden met ze zijn,” zegt ze.

“Het begint met het respecteren van alle levende dingen.”

Bron: Sabah