Balıkesir ligt aan de Noordwestelijke kust van Turkije, maar weinigen kennen dit serene paradijs.

De provincie is uit 30 bekendere Turkse toeristische bestemmingen gekozen om het land te vertegenwoordigen op de lijst van beste bestemmingen in Europa.

Dit is een lijst van de Europese Commissie die in 2019 werd opgesteld, en waar ook prijzen aan verbonden waren. Het thema van die lijst was het gezondheidstoerisme.

Balıkesir

Na lange debatten kreeg Balıkesir die eer, nadat de provincie het moest opnemen tegen 4 andere finalisten: Izmir, Ankara, Afyonkarahisar and Kayseri.

Balıkesir heeft een rijke geschiedenis, een sterk cultureel erfgoed en mooie natuur. Er liggen 5 toeristische warmwaterbronnen in de provincie, namelijk in de districten Edremit, Gönen, Sındırgı and Susurluk. Alleen de Westelijke provincie Izmir heeft er meer.

De warmwaterbronnen zijn rijk aan mineralen als zout, zwavel en radon, waardoor ze uitstekend geschikt zijn om als kuuroord te dienen. De bronnen zouden een genezende en verlichtende werking hebben tegen kwalen als reuma en huidziekten als psoriasis, maar ook tegen andere gewrichtskwalen, zenuwproblemen, hernia’s, orthopedische kwalen, sportletsels, gynaecologische problemen, stress, tekort aan fluor, problemen met de spijsvertering of de lever, ademhalingsmoeilijkheden, algemene pijn en neurologische problemen. Onlangs zijn er nieuwe warmwaterbronnen ontdekt vlakbij de zee, waardoor die bronnen geschikt zijn voor zeewatertherapie.

Bovendien leent de omgeving zich voor yogakampen, ecologische dorpen en productiefaciliteiten voor geneeskrachtige producten en heilzame oliën die gewonnen worden uit de planten die daar groeien. Er is mogelijkheid voor aromatherapie en apitherapie, waarbij men producten gebruikt die door bijen gemaakt worden.

Ook alternatieve geneeswijzen als ozontherapie, accupunctuur, koppen zetten, behandeling met bloedzuigers of kruidengeneeskunde zijn er mogelijk.

De provincie heeft namelijk ook een rijke biodiversiteit, zuivere lucht en verschillende unieke microklimaten door haar ligging nabij de bergen Ida en Alaçamlar, die op hun beurt prima geschikt zijn voor gezondheidstoerisme. Kortom, de omgeving is een prima hulp om mensen zich goed te laten voelen, en beschikt daarnaast ook over veel natuurlijke schoonheden zoals rivieren met watervallen, en meren.

Foto: het strand bij Turanköy, Erdek, gezien vanuit de lucht.

Balıkesir is vlot bereikbaar met verschillende vervoersmiddelen. De provincie ligt namelijk vlakbij grote steden. Ook het gematigde klimaat gedurende het hele jaar is in trek. Daardoor kunnen er mensen terecht voor een langdurige behandeling, wat op veel andere Europese plekken niet mogelijk is.

De provincie beschikt over 32 stranden waar je in de zee kan zwemmen, duiken, surfen of vissen. Tot slot is het er mogelijk om vogels te spotten, naar de sterren te kijken of lekker te eten.

K.L.

(Bron: Sabah)