Een Turkse soldaat aan de Turks-Iraakse grens

Op 26 november 2019 werd Abdulrehman (Dozdar) Hamo gedood in de Noord-Irakese regio Qandil.

In deze regio heeft de terreurgroep PKK haar hoofdkwartier. De moord op het kopstuk van de terreurbeweging gebeurde tijdens een operatie van het Turkse leger in samenwerking met de Turkse inlichtingendienst MIT.

Aan Anadolu Agency vertelde een anonieme bron binnen de inlichtingendienst dat de PKK de dood van Hamo doelbewust verzweeg.

Abdulrehman (Dozdar) Hamo

De MIT ontdekte dat de groep haar volgelingen wijs maakte dat hij in een ander gebied gestationeerd was of betrokken was bij een geheime missie.

Hamo sloot zich in 1990 aan bij een Syrische groep van de terreurbeweging PKK. Hij werd er opgeleid door de nu gevangen leider Abdullah Öcalan.

De motieven voor het verzwijgen van zijn dood zijn niet bekend, maar de MIT ontvangt de laatste tijd steeds meer aanwijzingen dat de PKK aan het verzwakken is. Steeds meer volgelingen geven zich over, terwijl de groep het moeilijker krijgt om nieuwe volgelingen te rekruteren.

De YPG/PKK is door de EU, de VS en Turkije erkend als terroristische organisatie. Ze voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije, waarbij al minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s het leven lieten.

Dit jaar lanceerde Turkse troepen enkele operaties in het Noorden van Irak waarbij al verschillende schuilplaatsen en bases van de terreurgroep aangevallen werden.

Met die operaties worden bedreigingen van de Turkse nationale veiligheid vergolden.

Bovendien riep Ankara Bagdad op om de terreurgroep ook te bestrijden.

“Anders zal Turkije niet aarzelen om de grens over te steken.”

Ook de regionale autoriteit (KRG) ziet de groep liever vertrekken vanop haar grondgebied.

K.L.

(Bron: Sabah)