Hightechbedrijf KMWE uit Eindhoven, Nederland

Hightechbedrijf KMWE uit Eindhoven, Nederland, heeft een tijdelijke extra bestelling gekregen van de Amerikaanse producent van vliegtuigmotoren Pratt & Whitney voor het gevechtsvliegtuig F-35.

Het gaat om welgeteld zes onderdelen van de uitlaat van de straalmotoren van de Joint Strike Fighter (JSF) die door KMWE-dochterbedrijf Aero Engine worden geproduceerd. Dat heeft het Nederlandse bedrijf KMWE eergisteren bevestigd.

De bestelling vloeit voort uit het feit dat de Verenigde Staten vorig jaar de Turkse deelname aan het JSF-programma hebben opgeschort. Dat gebeurde omdat Ankara besloot het Russische luchtafweersysteem S400 aan te schaffen.

Foto: Het gevechtsvliegtuig F-35

Eerder deze week werd bekend dat GKN Aerospace de productie van F-35-onderdelen uit de Turkse havenstad Izmir verplaatst naar het Brabantse Hoogerheide. Ook die beslissing houdt rechtstreeks verband met de Turkse aanschaf van de S400.

Het bezit van een Russisch detectiesysteem voor gevechtsvliegtuigen staat volgens het Washington op gespannen met het JSF-project, omdat Rusland daardoor toegang zou kunnen krijgen tot gevoelige informatie over het gevechtstoestel. De Verenigde Staten wil daarom niet meer dat er nog onderdelen in Ankara voor de F-35 worden gemaakt.

‘Het gaat om de bewegende delen van de uitlaat van de F-35-straalmotor’, zegt van Bakel, business manager Aerospace bij KMWE.

Vooralsnog gaat het om een eenmalige opdracht, aldus Van Bakel. ‘Als de Verenigde Staten tevreden is over onze producten, dan hopen we dat deze order overgaat in een langetermijncontract.’

Het Nederlandse bedrijf KMWE sleepte eerder een tienjarig contract in de wacht voor de productie van uitlaten voor de F-35-straalmotoren van Pratt & Whitney.

Het maakte al onderdelen voor de uitlaten van de straalmotoren van de F-16, maar die productie valt geleidelijk weg vanwege het nieuwere vliegtuigtype.

Vier jaar geleden kreeg KMWE zijn eerste opdracht van de Amerikaanse fabrikant van vliegtuigmotoren voor de levering van onderdelen van de straalmotor. Het ging toen om een order van bijna 17 miljoen euro.

Nederland beschikt op dit moment over twaalf F-35-toestellen. Daarvan bevinden zich er vier in Leeuwarden en acht in de VS, waar piloten van de Koninklijke Luchtmacht worden getraind. Nederland heeft nog 34 F-35’s in bestelling.

Bron: NL media