CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu op het 37e algemene congres, 25 juli 2020.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu heeft in een boodschap aan wereldleiders gezegd dat hij in niets op Erdoğan lijkt. “Ik kom uit de traditie van de Kuvayi Milliye,” zei hij.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, heeft in een boodschap aan de wereldleiders gezegd dat hij in niets lijkt op president Recep Tayyip Erdoğan.

“Mijn oproep aan de wereld: Ik lijk in niets op Erdoğan,” zei Kılıçdaroğlu in een tweet op 18 juli.

“Ik kom uit de traditie van de Kuvayi Milliye,” zei hij, verwijzend naar de Nationale Strijdkrachten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Turkije.

“Niemand kan onze soldaten verklaren als wachters naar waar ze gevlucht zijn; of mijn land verklaren als een open gevangenis voor vluchtelingen,” zei de CHP-voorzitter, blijkbaar kritiek leverend op het aanbod van Turkije op de internationale luchthaven van Kaboel.

Ankara, dat heeft aangeboden om de luchthaven in de hoofdstad te beheren en te bewaken na de terugtrekking van de NAVO, is in gesprek met bondgenoten, met name de Verenigde Staten, over aspecten van financiële, politieke en logistieke steun.

Kılıçdaroğlu heeft ook het vluchtelingenbeleid van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) bekritiseerd met het oog op een mogelijke nieuwe instroom van vluchtelingen uit Afghanistan in Turkije, nu het geweld tussen de Afghaanse regering en de Taliban weer oplaait.

“Laat me u van tevoren zeggen dat u zware onderhandelingen te wachten staan,” merkte de CHP-leider op.

Bron: Hürriyet