Afghanen vluchten naar Turkije na opmars Taliban

Honderden Afghanen zijn vanuit Iran naar Turkije overgestoken in het kader van de aanhoudende vluchtelingenstroom als gevolg van de gevechten tussen de Taliban en de Afghaanse regering.

Nu de Afghanistan-missie van de Verenigde Staten en bondgenoten erop zit, winnen de Taliban aan terrein in het land.

Mensensmokkelaars weten burgers te overtuigen weg te vluchten uit Afghanistan. Massaal trokken Afghaanse vluchtelingen de afgelopen weken de grenzen over, richting Turkije.

Honderden Afghanen staken Turkije binnen vanaf de grens met Iran, terwijl de toestroom van vluchtelingen aanhoudt.

De vluchtelingen liepen op 17 juli in de richting van het centrum van de oostelijke provincie Van, zo blijkt uit beelden van het Turkse nieuwsportaal Aykırı.

De verblijfplaats van de Afghanen op de beelden is onbekend.

De bezorgdheid over een mogelijke nieuwe toestroom van vluchtelingen uit Afghanistan naar Turkije is de laatste weken toegenomen, nu het geweld tussen de Afghaanse regering en de Taliban is toegenomen door de terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties schat dat sinds januari 270.000 Afghanen in het land ontheemd zijn geraakt, waardoor het aantal mensen dat gedwongen werd huis en haard te verlaten op meer dan 3,5 miljoen komt.

Het aantal meldingen van Turkse veiligheidstroepen die Afghaanse vluchtelingen vasthouden, is de afgelopen weken drastisch toegenomen, wat gebruikers van sociale media ertoe aanzette vraagtekens te plaatsen bij de grensbeveiliging van Turkije.

Na een reactie zei vice-minister van Binnenlandse Zaken İsmail Çataklı eerder dat de kritiek op de grensbeveiliging opzettelijk is om de perceptie te creëren dat Turkije zijn grenzen niet kan beheren.

Vorige maand ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Afghanistan en Iran elkaar op het Antalya Diplomacy Forum (ADF) in Zuid-Turkije om te praten over samenwerking op het gebied van veiligheid, energie en migratie.

Turkse diplomatieke bronnen hebben gezegd dat er geen specifiek mechanisme is tussen Ankara en Teheran om migratie uit Afghanistan aan te pakken, hoewel Turkije een primaire bestemming is, maar dat er langs de grenzen in het algemeen veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Turkije biedt onderdak aan meer dan 4 miljoen vluchtelingen, voor het overgrote deel afkomstig uit Syrië, en is ’s werelds belangrijkste opvangland voor vluchtelingen.

Waarschuwing Turkije

De taliban hebben Turkije ook gewaarschuwd voor het behoud van troepen in Afghanistan, ter bescherming van de luchthaven van Kaboel.

Turks president Recep Tayyip Erdogan maakte enkele dagen geleden bekend dat er een akkoord is tussen Ankara en Washington omtrent de modaliteiten van de Turkse overname van de luchthaven.

Het Turkse NAVO-contingent heeft daar tot nu voor veiligheid en essentiële diensten gezorgd.

“De beslissing van de Turkse leiders is niet oordeelkundig. Het is een schending van onze soevereiniteit en onze territoriale integriteit, en tegen onze nationale belangen in”, zeggen de islamiste.

“Als Ankara niet terugkeert op hun beslissing om ons land te blijven bezetten”, zullen de taliban “weerwerk bieden”.

Bron: Hürriyet