China meldt eerste menselijke dood door aap B-virus

Het Aap B-virus is gemeld in China, waar een dierenarts is overleden nadat hij ermee in contact was gekomen bij het ontleden van twee apen.

Terwijl de wereld worstelt met de verwoestende Covid-19 pandemie, is in China een nieuwe virale infectie gemeld.

Het Aap B-virus (BV) eiste zijn eerste slachtoffer in het land nadat een dierenarts met het virus in contact was gekomen bij het ontleden van twee dieren.

Het geval, dat voor het eerst werd gemeld in maart van dit jaar, werd vorige week bekendgemaakt in een briefing van het Chinese centrum voor ziektecontrole en -preventie (China CDC).

De chirurg overleed in mei na een bezoek aan verschillende ziekenhuizen. Volgens berichten duidde analyse van het hersenvocht van de patiënt op infectie met het alfa-herpesvirus.

Ook blaarvocht, bloed, neusswab, keelswab en plasma werden bij de patiënt afgenomen voor verdere sequentiebepaling.

Aap B-virus

Apen BV wordt veroorzaakt door makaken, een geslacht van apen uit dat als natuurlijke gastheer fungeert.

Hoewel het virus door makaken wordt overgedragen, kunnen ook chimpansees en kapucijnapen besmet raken en sterven. Het B-virus wordt ook wel herpes B, aap B-virus, herpesvirus simiae en herpesvirus B genoemd.

Hoewel de Chinese chirurg aan het virus is bezweken, zijn er tot dusver geen meldingen geweest van overdracht van mens op mens en heeft het traceren van contacten negatieve resultaten opgeleverd.

Het virus wordt aangetroffen in speeksel, uitwerpselen, urine, hersen- of ruggenmergweefsel van makaken, dat urenlang kan overleven op oppervlakken, vooral wanneer die vochtig zijn.

Hoewel het risico dat gewone mensen met het virus besmet raken laag is, is het hoog onder laboratoriummedewerkers, dierenartsen en anderen die kunnen worden blootgesteld aan apen of hun specimens.

Symptonen virus

Net als bij het coronavirus zijn de eerste symptomen van het apen B-virus griepachtig, met koorts en rillingen, spierpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Na verloop van tijd kan de met het virus besmette persoon kleine blaasjes in de wond ontwikkelen, terwijl andere symptomen kortademigheid, misselijkheid en braken, buikpijn en de hik zijn.

Naarmate de ziekte verergert, kan het virus leiden tot zwelling van de hersenen en het ruggenmerg, wat resulteert in neurologische en ontstekingsverschijnselen, problemen met de spiercoördinatie, hersenbeschadiging en ernstige beschadiging van het zenuwstelsel, wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

Volgens CDC kunnen de symptomen variëren van een dag tot drie weken.

Behandeling vaccin

Momenteel is er geen vaccin om het Aap B-virus tegen te gaan. Tijdige antivirale medicijnen zouden kunnen helpen om het levensgevaar te verminderen.

Bron: Twitter