Dagen na de brutale vergiftiging van minstens 16 zwerfhonden in de Turkse hoofdstad Ankara, werden er opnieuw tientallen dode honden aangetroffen in een van Ankara’s buitenwijken. Dierenactivisten en de lokale bevolking reageren woedend. 

Dierenrechtenvereniging HAYKURDER zei in een schriftelijke verklaring dat er tientallen dode zwerfhonden werden aangetroffen in vuilniszakken. Dit op een leeg grondstuk dicht bij de campus van de Yıldırım Beyazıt Universiteit in het district Çubuk.

Voorzitter Erman Paçalı zei dat veel activisten en verenigingsvertegenwoordigers ter plaatse zijn gekomen.

Nieuwe slachting

“We weten niet wat hun doodsoorzaak is, of wie deze kadavers hier heeft gedumpt, maar we vrezen dat het hier om een nieuwe slachting gaat,” haalde Paçalı aan. Hij voegde toe dat er slechts 1 oplossing is om deze dierenmisdaden tegen te gaan, namelijk de concretisering van de langverwachte wetgeving tegen dierenmishandeling.

Burgemeester van Çubuk, Baki Demirtaş, zei tegen Ihlas News Agency (IHA) dat de gemeente minstens 26 zwerfdieren heeft ontdekt, waaronder 16 puppy’s.

Honden vergiftigd in Ankara, Burgemeester Yavaş wil daders oppakken

 

Het incident in Çubuk deed zich voor enkele dagen na de vergiftiging van 13 honden in een park van het Yenimahalle-district in de Turkse voorstad Batıkent. Drie andere honden stierven terwijl ze werden behandeld door dierenartsen. 8 honden werden gered.

Videobeelden waarop te zien is hoe de honden afzien van de pijn, hebben kwaad bloed opgezet onder de Turkse lokale bevolking.

Uit een onderzoek bleek dat de honden, die werden gevoed door de lokale bevolking in het park, stierven door het eten van vergiftigd kippenvlees dat uit een witte auto werd gegooid. 3 mensen werden aangehouden maar zijn ondertussen onder gerechtelijk toezicht terug vrij.

Activisten die zich voor het gerechtsgebouw verzamelden, reageerden vol emotie op de “onterechte” vrijlaten van de verdachten. Er werd gehuild voor de honden en tegelijkertijd agressief gereageerd op de verdachten die uit het gerechtsgebouw kwamen.

Een van de verdachten bleek in de buurt te wonen en had een hekel aan de honden. Hij betaalde 2 anderen die de honden uiteindelijk hebben vergiftigd.

De verdachten gaven toe dat ze de honden vlees hadden gegeven maar ontkennen dat ze het vlees hebben vergiftigd.

Buurtinwoner Buket Özgünlü, die de zwerfhonden geregeld wat te eten gaf, zei tegen Demirören News Agency (DHA) dat de verdachten haar in het verleden geregeld hebben bedreigd.

Sabah

O.A.