President Recep Tayyip Erdoğan zal vergaderen met Turkse oppositieleiders om het referendum van de Koerdische Regionale Overheid (KRG) en eventuele militaire operaties in Noord-Irak te bespreken.

“Ik zal donderdag met Mr. Bahçeli overleggen, waarna ik Mr. Kılıçdaroğlu uitnodig om naar zijn visie hierover te luisteren,” aldus Erdoğan op een receptie in het Parlement tijdens het weekend. Hij zei ook dat de ontmoetingen voor een diversifiëring zullen zorgen in de Turkse respons op het referendum.

Ankara heeft zich als een felle tegenstander opgesteld tegen het idee van een onafhankelijke regio Koerdistan. Erdoğan waarschuwde de KRG eerder al dat de ambitie voor onafhankelijkheid kan resulteren in een grootschalige reeks sancties die Erbil in een moeilijke situatie zou plaatsen. De waarschuwingen werden grotendeels genegeerd, waarna de Turkse premier Binali Yıldırım nog eentje uitte door te zeggen dat de KRG een hoge prijs zal betalen voor het illegitieme referendum en dat hun regering verantwoordelijk is voor alles wat op hun afkomt.

Etnische groepen

“Naast onze Koerdische broeders leven er nog vele etnische groepen in Noord-Irak. De KRG heeft zich erg hebzuchtig opgesteld door zonder respect voor andere meningen een referendum te houden. Ze spelen met vuur,” zei Yıldırım.

Op 21 september spoorde CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu de KRG President Masoud Barzani aan om met gezond verstand te handelen. De voorzitter zei dat het referendum nog voor toenemende problemen zal zorgen in het Midden-Oosten.

MHP-voorzitter Devlet Bahçeli sprak zich ook negatief uit over het referendum, Barzani aansporend om de stemming te annuleren.

Sabah