Het ontslag van de Ankara-burgemeester Melih Gökçek staat niet op de agenda “voor het moment”, zei president Recep Tayyip Erdoğan, zonder een dergelijke mogelijkheid in de toekomst uit te sluiten. Geruchten over Gökçek’s ontslag steken de kop op terwijl er hervormingen in de lokale besturen van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) plaatsvinden.

“Er is geen sprake van iets dergelijk voor het moment. Maar dat betekent niet dat het in de toekomst niet kan gebeuren,” vertelde Erdoğan journalisten op 3 oktober. Hij gaf commentaar op berichten dat Gökçek één van de burgemeesters is waarvan wordt verwacht dat ze zullen stoppen na een aantal ontslagen van AKP-burgemeesters.

Erdoğan heeft in afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd dat de regerende partij lijdt aan “metale vermoeidheid” en aanzienlijke verandering nodig heeft. De burgemeesters van Istanbul en Düzce hebben recent ontslag genomen en er zijn speculaties over wie de volgende zal zijn.

Mehmet Keleş, de AKP-burgemeester van de noordelijke provincie Düzce, nam ook ontslag op 2 oktober. De schoonzoon van Keleş, Emre Kurt, werd in augustus gearresteerd op vermeende banden met het Gülen -netwerk.

Zo’n 884 van de 1397 Turkse burgmeesterschappen vallen momenteel onder AKP-bestuur.

Hurriyet