De status als parlementslid van een parlementslid van de Koerdisch-georiënteerde Democratische Partij van de Volkeren (HDP), Besime Konca, werd haar ontnomen nadat een definitieve rechterlijke uitspraak tegen haar luidop werd voorgelezen tijdens de eerste sessie van het parlement op 3 oktober.

De parlementsvoorzitter las de ministeriële brief, inclusief de rechterlijke uitspraak, in het parlement tijdens de algemene vergadering, een procedure die Konca wettelijk haar status als parlementslid ontnam.

Konca werd tot 2,5 jaar gevangenis veroordeeld voor “het maken van propaganda voor een terreurorganisatie”. Er zijn meer dan zeven ministeriële brieven over Konca die de judiciële overheid de mogelijkheid geven om een onderzoek in te lasten terwijl de parlementaire onschendbaarheden zijn opgeheven.

Samen met Konca is het aantal HDP-parlementsleden die hun status als parlementslid verloren hebben vijf geworden. Voormalig co-voorzitter Figen Yüksekdağ en parlementsleden Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer Öztürk en Faysal Sarıyıldız hebben ook hun zetels verloren.

Nadat de onschendbaarheden werden opgeheven, werden honderden brieven uitgevaardigd tegen 50 HDP-parlementsleden in het parlement.

HDP co-voorzitter Selahattin Demirtaş, de voormalige co-voorzitter Yüksekdağ en zeven andere HDP-parlementsleden zitten momenteel in de gevangenis.

Hurriyet