Gebruik makend van China’s nationale feestdag en de herfstvakantie die plaats vindt in de week van 1 tot 8 oktober, tonen heel wat Chinese toeristen interesse voor de Turkse streek Cappadocië, een regio gelegen ten zuiden van de steppe in de Turkse regio’s van Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië.

Het gebied is beroemd voor zijn tufsteenkegels (waarvan de Feeënschoorstenen ongetwijfeld de bekendste zijn), grotwoningen en gehele ondergrondse steden. De populairste manier om het gekke landschap van Cappadocië te bewonderen is echter vanuit de lucht, en daarmee meer bepaald vanuit een van de vele luchtballons (liefst bij zonsopgang of ondergang) beschikbaar in de streek.

Volzet tot oktober

Yakup Dinler, hoofd van de Associatie voor Entrepreneurs gericht op Toerisme in de streek Cappadocië, liet weten dat men zo een 15,000 Chinese toeristen mocht verwelkomen in de eerste tien dagen van oktober.

De ballontochten zijn vaak de hoofdreden waarom de Chinezen kiezen voor Cappadocië, aldus Dinler. De luchtballontours zijn reeds 100% volzet tot en met 10 oktober.

Zo’n 80% van alle Chinese toeristen opteren ervoor deel te nemen aan een van de vele luchtballontochten in de streek. Het is niet voor niets dat we ondertussen al volledig volzet zijn voor een periode van 10 dagen.

Eveneens populair bij toeristen is onder andere het openluchtmuseum van Göreme, Paşabağı, de ruïnes van het Zelve klooster, ondergrondse steden als Derinkuyu en Kaymakli. De ballontochten maken het mogelijk voor toeristen de populaire (quasi) maanlandschappen te bewonderen vanuit de lucht.

Heel wat Chinese toeristen die klaar stonden voor een vroege ballontocht in de streek van Göreme namen verschillende foto’s als souvenir van de ballons voor hun vertrek. Ook in de lucht is er vervolgens genoeg tijd en kans voor het maken van foto’s, waar de toeristen ook gretig gebruik van maken.

Mustafa Durmaz, hoofd van de Coöperatie betreffende de ontwikkeling van toerisme in het Göreme gebied, bevestigde dat de meeste Chinese toeristen, die een vakantie plannen in Turkije, ervoor opteren op zijn minst een deel van hun tijd door te brengen in Cappadocië.

Hogere bezetting hotels

De bezettingsgraad in de hotels door Chinese toeristen is er ook duidelijk op vooruit gegaan. Het middenoosten toont dit herfst- en winterseizoen heel wat interesse in de natuurlijke en culturele rijkdom van de streek.

Cappadocië staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt ook deels beschermd onder de regels van het officieel erkende Nationaal Park van Göreme.

Sabah