De Turkse gigantische bouwonderneming Yapi Merkezi kondigde maandag aan dat ze een contract van 1.9 miljard dollar (1.6 miljard euro) hebben ondertekend om een hogesnelheidsspoorweg te ontwerpen en bouwen in Tanzania.

Bron: Google Maps

De deal werd ondertekend op vrijdag en gaat concreet over een 336 km lang normaalspoor tussen Morogoro en Makutupora, beide gelegen in centraal Tanzania. Vicevoorzitter Erdem Arioglu zei in een gesprek met Anadolu Agency dat het “een van de grootste akkoorden ooit is, ondertekent door een Turkse aannemer in het buitenland.” Hij zei tevens dat meer dan 1.000 Turkse ingenieurs en ander personeel zullen werken aan het project. Hierbij gaat het over alle ontwerpwerken, infrastructuurconstructie, het leggen van het spoor, signalisatie, communicatiesystemen, provisie van reserveonderdelen, aansluiting van elektriciteit op het spoor en de training van personeel.

De voorziene tijd voor het afwerken van het project is 36 maanden. Het project is een onderdeel van de 1,224 km lange verbinding tussen (foto hieronder) Dar es Salaam en Mwanzaa Stad aan de zuiderzijde van het Victoriameer.

In februari werd Yapi Merkezi beloond met een opportuniteit om het eerste onderdeel van de verbinding te bouwen: een 205 km lange spoorweg van Dar es Salaam naar Morogoro. Dit werd in samenwerking gedaan met Moto-Engil Africa van Portugal. De deal werd op een waarde van 1.2 miljard dollar geschat.

Yapi Merkezi – opgericht in 1965 – voltooide het Eurasia Tunnel Project in december 2016. Dit project gaat over een ondergrondse wegverbinding tussen de Europese en Aziatische zijden van Istanbul. Het project was een joint venture met SK E&C uit Zuid-Korea.

Anadolu Agency