Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken werd voor 900.000 euro opgelicht in een infrastructuurproject dat het steunde in Tanzania.

Nederlands minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, verklaarde dat ze na enig onderzoek geen enkel bouwproject hebben kunnen vinden.

Kaag zei dat er in juni een melding binnenkwam over frauduleuze praktijken in het project dat voor 900.000 euro werd gesteund door de Nederlandse overheid. .

Hierop volgde een grondig onderzoek op vraag van de Nederlandse regering. Uit het onderzoek bleek dat er niets werd gedaan met het gegeven geld. Toen de fraude werd vastgesteld, werd het hulpprogramma stopgezet.

De Nederlandse minister zei: “Zowel de officiële instantie verantwoordelijk voor de infrastructuur als middenveldorganisaties zijn betrokken bij de oplichting.”

De voltooiing van het project was gepland in 2019.

Op verzoek van Nederland is het Tanzaniaanse gerecht een onderzoek begonnen naar de zaak. De aannemers zouden de belofte hebben gedaan om het project te voltooien en het gegeven geld terug te betalen.

Minister Kaag zei dat bij 0,15% van de Nederlandse hulp voor ontwikkelingssamenwerking in de afgelopen vijf jaar sprake is van misbruik.

BBC Turkce

T.A.