President Recep Tayyip Erdoğan en hoge Turkse functionarissen hebben op zondag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekritiseerd wegens zijn tweet over Erdoğan.

Tijdens een openingsceremonie in Istanbul zei Erdoğan dat Netanyahu de “stem van de onderdrukkers” is en dat hij staatsterrorisme gebruikt.

“Hij is ongelukkig met ons omdat wij Palestijnse slachtoffers helpen. De Israëlische premier viel ons aan met verachtelijke beledigingen en laster. Netanyahu beschuldigt ons van een invasie in Cyprus. Ik denk dat het een verspreking is. Hij wou zeggen dat ze zelf indringers zijn in Palestina,” zei Erdoğan.

“Israël heeft niet het recht om iemand te beschuldigen zonder verantwoording af te leggen voor zijn eigen zonden, misdaden tegen de menselijkheid, bloedbaden en vernietiging,” zei hij.

Op zondag viel Netanyahu in een tweet de Turkse president aan over de anti-terreuroperaties van Ankara en de Cypriotische kwestie.

 

Op zijn officiële Twitteraccount schreef de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu: “De bezetter die mensen op de grond schopt, wordt gemakkelijk beledigd: @netanyahu is een koelbloedige moordenaar van de moderne tijd, verantwoordelijk voor bloedbaden van duizenden onschuldige Palestijnen, waarbij kinderen op stranden worden gebombardeerd.”

“Turkije zal nooit ophouden met het blootleggen van de waarheid,” zei hij nog.

 

“Beschuldigd van fraude in Israël, probeert Benjamin Netanyahu de internationale gemeenschap te manipuleren”, aldus Ömer Çelik, de woordvoerder van de Turkse regeringspartij AKP in een tweet.

Çelik zei dat Netanyahu “gestoord” is door Erdoğans opmerkingen ten gunste van de mensheid en van onderdrukte mensen.

De woordvoerder benadrukte dat Turkije zich zal blijven uitspreken tegen de onrechtvaardige handelingen van Israël tegenover de onderdrukte Palestijnen en tegen de Israëlische praktijken die in strijd zijn met het internationaal recht.

“Het betekent dat Netanyahu gestoord wordt door de operaties van het Turkse leger en veiligheidstroepen tegen PKK-doelen, die terroristische acties uitvoeren tegen onze burgers en de onderdrukte Syriërs, zonder onderscheid van vrouwen en kinderen,” zei Çelik.

Presidentiële woordvoerder

De presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın antwoordde ook op de beschuldigingen van de Israëlische premier.

“In plaats van president Erdoğan te smeken de waarheid niet uit te spreken, zou @netanyahu een einde moeten maken aan de wetteloze bezetting van Palestijnse gebieden en de wrede onderdrukking van het Palestijnse volk. Erdoğan bashen of Koerden als een politieke chip gebruiken zullen hem niet redden van zijn binnenlandse problemen,” schreef Kalın in een tweet.

De PKK, die op de terreurlijsten van Turkije, de EU en de VS staat, is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen in een 30-jarige terreurcampagne tegen Turkije.

Sabah

T.A.