De directie van de Turkse Nationale Loterij heeft zich verdedigd nadat claims van fraude viraal gingen op sociale media. De beweringen werden vergezeld van een video waarin een man gezien wordt “zich te verschuilen” achter een balmachine.

De trekking van de officiële instantie op 9 oktober had enkele wenkbrauwen op de sociale media doen fronsen nadat de beelden op grote schaal online werden verspreid.

In de video was te zien dat de nummer 6 bal voortijdig werd genomen door een vrouwelijke begeleider, die later door de mannelijke spreker werd gewaarschuwd dat hij “nog niet op de knop had gedrukt”. Nadat de begeleider de bal weer terug had gelegd, kwam hetzelfde nummer weer naar voren terwijl een onbekende man geknield achter de loterijbalmachine stond.

De directie ontkende de beweringen over bedrog met een verklaring op 20 december. Ze benadrukte dat de trekking live werd uitgezonden en volgens de regels onder het toezicht van een openbare notaris werd uitgevoerd.

“Het technische personeel was aanwezig bij die plek om onmiddellijk in het geval van een probleem of een defect met de balmachines tussen te komen,” zei de verklaring. Ze benadrukte dat een dergelijk defect gebeurde tijdens de trekking van 9 oktober.

“Als gevolg van een storing in een spoel, die wordt gebruikt om de verzamelmand te openen, kwam er een bal uit de machine, ook al was de knop nog niet ingedrukt. Deze trekking werd onmiddellijk geannuleerd door het trekkingscomité en de notaris en de loterij ging door nadat de bal weer was teruggeplaatst. Het feit dat dezelfde bal uit de loterij kwam, was volledig toevallig,” aldus de verklaring.

Hurriyet

T.A.