Een video waarin te zien is hoe migrantenkinderen aan de Amerikaanse grens worden bestempeld, is viraal gegaan nadat een 7-jarig meisje in Amerikaanse handen overleed aan een sceptische shock. 

Nieuwsnetwerk MSNBC, deed na de dood van het 7-jarig Guatemalteeks meisje als eerste verslag over de wanpraktijken aan de Amerikaanse grens. Jakelin Caal Maquin werd samen met haar vader aangehouden door de Amerikaanse grenspolitie nadat ze illegaal de grens had overgestoken.

Ze werden samen met een groep van meer dan 160 migranten in hechtenis genomen en op de bus gezet richting de grenspolitie-faciliteiten in Lordburg, New Mexico. Maquin’s vader merkte op dat zijn dochtertje ernstig had overgegeven. Een aantal uren later stierf ze in het El Paso-ziekenhuis van de Amerikaanse staat Texas. Het meisje werd overgevlogen maar alle hulp kwam te laat.

De officiële uitslagen van de autopsie moeten nog worden bekendgemaakt. Een bloedvergiftiging of sepsis is het gevolg van een bacteriële infectie. Bij sepsis tasten de bacteriën niet alleen een orgaan aan maar dringen ze door tot in de bloedbaan.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet inmiddels weten dat de vader tijdens de ondervragingen had ontkend dat zijn dochtertje ziek was. “Na het eerste onderzoek bleek alles normaal te zijn. De vader ontkende ook dat zijn dochter ziek was,” klonk het.

De dood van Marquin heeft het migratiebeleid van Donald Trump verder onder druk gezet. MSNBC heeft in een verslag aangetoond dat alle migrantenkinderen aan de Amerikaanse grens worden genummerd door de Mexicaanse autoriteiten.

Sommigen hebben parallellen getrokken tussen de stempels en de tatoeages die de nazi’s zouden hebben gebruikt om joodse gevangenen te identificeren in concentratiekampen. “Beelden uit Auschwitz”, schreef Twittergebruiker @bob_glatter die verwees naar het beruchte naziconcentratiekamp in Polen.

De armoede en het geweld in Centraal-Amerikaanse landen hebben voor een exodus gezorgd. Zogenaamde ‘migrantenkaravaans’ proberen de VS massaal te bereiken.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels het leger ingezet om zijn grenzen te beschermen tegen illegale overtochten.

Sabah

O.A.