Turkije heeft de hoogste prijs betaald voor de instabiliteit in het Midden-Oosten en heeft zijn best gedaan om het verspreiden hiervan naar Europa te voorkomen, zei de Turkse premier maandag.

Op de Europese Regionale Vergadering van de Internationale Arbeidersorganisatie, zei Binali Yildirim dat Turkije een belangrijke rol speelt in de regio voor het vestigen van vrede en het blokkeren van terroristische activiteiten.

“Turkije heeft grootse pogingen ondernomen en opofferingen gedaan om het verspreiden van het terrorisme uit Syrië, Irak en het Midden-Oosten naar de Balkanlanden en Europa te voorkomen,” aldus Yildirim, onderstrepend dat Turkije de vluchtelingeninstroom naar Europa langs de Egeïsche Zee en landroutes tegenhoudt. Hij voegde toe dat Turkije de hoogste prijs betaalt voor elke vorm van instabiliteit in Irak, Syrië, Jeruzalem en Palestina.

“Terwijl we wachten op een erkenning van onze moeite door Europa, zijn we bedroefd te horen dat er verwijtende uitspraken worden gedaan naar ons toe en dat FETO-leden en PKK sympathisanten worden omarmd,” zei hij.

Turkije geeft de schuld voor de gefaalde staatsgreeppoging aan Fetullah Gülen, met de V.S. als basis. Hierbij sneuvelden 250 mensen en geraakten meer dan 2,200 mensen gewond.

Meer dan 1,200 mensen, inclusief veiligheidspersoneel en burgers, zijn gestorven sinds de PKK zijn decennia oude gewapende campagne heeft voortgezet in juli 2015. De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie in Turkije, de V.S. en de E.U.

Anadolu Agency