Volgens plaatsvervangend eerste minister Numan Kurtulmus zal de Turkse regeringspartij AKP  een foto onderzoeken waarop verschillende volksvertegenwoordigers samen met Gülen afgebeeld zijn. Fettulah Gülen is een islamistisch geestelijke die volgens de regering verantwoordelijk wordt geacht voor de staatsgreep in juli.

De foto in kwestie werd genomen tijdens een bezoek in 2012 van twaalf  AKP  vertegenwoordigers aan Fethullah Gülen in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De afbeelding werd reeds in 2012 door de Turkse krant Sözcü gepubliceerd.

Volgens de berichtgeving zou een deel van de vertegenwoordigers de app Bylock gebruikt hebben. Deze app is in Turkije vooral gekend als communicatiekanaal voor leden van de Gülenbeweging. Volgens plaatsvervangend eerste minister Kurtulmus is het niet juist om de AKP leden in kwestie te beschuldigen op basis van ‘roddels’. Tevens wees de minister erop dat het onderzoek nog altijd aan de gang was en dat de partij de nodige stappen zal ondernemen zodra de informatie bevestigd wordt.

ggggggggggg

Reacties

De Turkse krant vroeg de kamerleden om de foto van commentaar te voorzien. Hun reactie was als volgt: Bayram Ozcelik (vertegenwoordiger voor de provincie Burdur): “ Het bezoek aan Gülen werd georganiseerd op basis van informatie van de raad van bestuur van de partij (AKP).”

Medeweten van de partijleider

Adem Tatli (voormalig vertegenwoordiger voor de provincie Giresun): “We zijn naar de Verenigde Staten gereisd in verband met de festiviteiten rond Turkije. De raad van bestuur was op de hoogte van ons bezoek. Mijn bezoek gebeurde onder medeweten van de toenmalige partijleider Mahir Unal, anderen kregen de toestemming van Nurettin Canikli. In totaal hebben we hier 15 minuten doorgebracht; het spreekt voor zichzelf dat de foto niet genomen zou zijn in het geval dat de reis een geheim was.” Verder benadrukte Tatli dat zijn kinderen niet naar Gülenscholen zijn gegaan en dat hij de beweging op geen enkele mogelijke manier financieel gesteund heeft.

Deelname aan het gebed

Ismail Tamer (vertegenwoordiger voor de provincie Kayseri): “In 2010 ben ik zelf kort aangehouden geweest door FETO (Güllenistische terroristische beweging). Ik maakte deel uit van een delegatie die naar de Verenigde Staten waren gereisd in verband met de Turkse festiviteiten in het land. Toen we in de buurt van een groot winkelcentrum in New Jersey waren, werden we verwittigd dat Gülen op zo’n 30 tot 40 km van het winkelcentrum woonde. We werden ook gevraagd om aan hier aan het gebed deel te nemen. Dit is tevens de reden waarom de vrouwelijke Kamerleden op de foto een hoofddoek dragen.

Foto door FETO verschaft

Mustafa Hamarat (voormalig vertegenwoordiger voor de provincie Ordu): “De foto in kwestie werd door FETO verschaft. Diegenen die de foto als bewijs gebruiken proberen ook de president in diskrediet te brengen.” Safiye Seymenoglu (voormalig vertegenwoordiger voor de provincie Trabzon): “De polemiek rond de foto is sterk overdreven. We bezochten Gülen alleen uit curiositeit. Op het moment van ons bezoek was er nog geen crisis (tussen de AKP en Gülen).”

Fatos Gürkan (voormalig vertegenwoordiger voor de provincie Adana): “Het bezoek aan Gülen werd door onze vrienden voorgesteld. De foto in kwestie is niet nieuwswaardig en sensatieverhalen als deze komen alleen de Gülenisten ten goede.”

Spijt

Dilek Yüksel (voormalig vertegenwoordiger voor de provincie Tokat): “We hebben Gülen bezocht in functie van onze politieke ambt. Ik heb spijt dat we het bezoek ondernomen hebben.”

Hurriyet, Sözcü