Kemal Kilicdaroglu, leider van de grootste oppositiepartij CHP, benadrukte dat de rechtszaken tegen de verdachte putschisten snel en zonder uitstel moet verlopen. Hij waarschuwde daarbij dat bijna 1 miljoen mensen onder de noodtoestand hebben geleden in de nasleep van de mislukte couppoging.

De oppositieleider zei: “De rechtszaken moeten zo snel mogelijk beginnen. Het moet op een transparante manier gebeuren, open voor de media en het publiek zodat we zien wat er gebeurt”. Kilicdaroglu zei dat hij de opdracht gaf om de provinciale hoofdgebouwen van de CHP te gebruiken om slachtoffers van de periode na de coup op te vangen.

“Ze maken bezwaren dat ik die slachtoffers steun maar toch zal ik dat blijven doen”, zei hij. De CHP-leider zei dat bijna 1 miljoen mensen het slachtoffer zijn geworden van de noodtoestand. Kilicdaroglu benadrukte dat ze elke couppoging veroordelen maar voegde eraan toe dat zijn partij bezwaar maakt tegen de nooddecreten van de regering. Hij zegt dat de regering de amendementen moet voorleggen aan het parlement.

“Staatsmannen moeten handelen binnen de grenzen van de rechtvaardigheid”

“We moeten de democratie tot aan het einde verdedigen. Staatsmannen moeten echter wel handelen binnen de grenzen van rechtvaardigheid”, zei hij. Hij wees op de duizenden leerkrachten die ontslagen werden omdat ze lid waren van een vakbond. “Sinds wanneer is lid zijn van een vakbond een misdaad?”, vroeg hij. Ook benadrukte hij dat een vakbondslid zijn een grondwettelijk recht is en dat die leerkrachten niet ontslagen mochten worden.

“Als ze schuldig waren moesten ze eerst berecht worden door een rechtbank”, zei de leider.
Hurriyet