De Nobelprijswinnaar biochemicus Aziz Sancar heeft studenten aangespoord om hard te werken in het domein van de wetenschap tijdens zijn bezoek aan een Turkse school in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent. Volgens hem is de wetenschap de sleutel tot een Turkse eenheid.

Sancar was uitgenodigd door de Nationale Universiteit van Oezbekistan waar hij studenten van een Turkse basisschool ontmoette als onderdeel van een programma dat gesteund wordt door Turkish Airlines en het overheidsagentschap TIKA.

Tijdens de ontmoeting vertelde Sancar aan de studenten om hard te werken daar er grote dingen van hen verwacht wordt.

Op de vraag wat zijn grootste droom is, antwoordde Sancar: “Mijn grootste droom op dit moment is om een Turkse eenheid te zien”.

Sancar waarschuwde dat Turkije achter zal lopen vergeleken met landen als de VS, Japan, Duitsland en het VK indien ze de wetenschap niet prioriteert.

“Indien het Turkse volk niet sterk is in de wetenschap, zal ze geen eenheid kunnen worden,” zei hij.

Wetenschappers bouwen zaken- en handelsrelaties door hun internationale reizen voor hun werk, zei hij. Hij kaartte ook het gebrek aan internationaal bekende Turkse wetenschappers aan.

 

“Om succesvol de mensen van Turkije te verenigen, moeten we succesvol zijn in het domein van de wetenschap,” zei hij.

Sancar zei dat hij, als practicus, vaak teleurstellende resultaten bekomt maar nooit gedacht heeft aan opgeven.

Een student vroeg de Nobelprijswinnaar hoe hij succesvol is geworden. Sancar antwoordde: “Ik geloof niet in intelligentie. We hebben allemaal min of meer hetzelfde niveau van intelligentie. Het enige geheim voor succes is hard werk. Ik heb heel hard gewerkt. Als jullie allemaal heel hard werken, zullen jullie ook succesvol worden.”

Sancar vertelde de studenten dat hij “heel blij” was om Oezbekistan te bezoeken en noemde het land zijn “thuisland” en “de geboorteplaats van de wetenschap.”

Cellen repareren beschadigde DNA

Sancar kreeg de begeerde Nobelprijs van de Zweedse koning Carl XVI Gustaf voor zijn werk over hoe cellen beschadigde DNA repareren. Hij deelde de prijs voor chemie met twee medewetenschappers. Sancar is een erelid van de Turkse Academie van Wetenschap en de American Academy of Arts and Sciences.

Turkije wil haar wetenschap- en technologiesector een ferme boost geven. Recent riep Turks president Recep Tayyip Erdogan Turkse wetenschappers op om terug te keren naar hun thuisland vanuit het buitenland tijdens Teknofest, het eerste luchtvaartfestival van Istanbul.

Sabah

T.A.