De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft alle Turkse wetenschappers die in het buitenland wonen opgeroepen om terug te keren naar Turkije. Hij wil op deze manier de effecten de huidige “braindrain” terugdraaien wat van groot belang is indien Turkije een technologie-producerend land wil worden.

“We hebben een campagne gelanceerd om onze wetenschappers terug naar Turkije te lokken. Ik doe een beroep op onze wetenschappers in alle delen van de wereld om zich aan te sluiten bij de wetenschap- en technologiebeweging,” zei Erdoğan op het eerste Turkse lucht- en ruimtevaartfestival Teknofest.

Gekleed in een luchtmacht-uniform en begeleid door F-16 jets, landde Erdoğan zaterdag op de nieuwe luchthaven om deel te nemen aan het evenement. “Studenten die we naar het Westen stuurden om ingenieurswetenschappen te studeren, keerden meestal met misleide gedachten terug,” haalde Erdoğan aan. De president beloofde ook nieuwe projecten te steunen, zeker in de defensie-industrie.

Uitgeweken naar het buitenland

Het Turkse Instituut voor de Statistiek (TurkStat) heeft aangetoond dat er in 2017 42.5% meer Turkse burgers zijn uitgeweken naar het buitenland om daar te werken. Istanbul kende met 75.849 het hoogste aantal emigranten gevolgd door Ankara met 27.379 uitwijkelingen. Onder de buitenlandse emigranten stonden de Irakezen opnieuw op de eerste plaats met 20,4 procent, gevolgd door Azerbeidzjanen, Syriërs en Afghanen, goed voor iets minder dan 8, 7 en 5 procent.

80.000 mensen

De opmerkingen van Erdogan gingen gepaard met Turkije‘s eerste luchtvaart- en technologiefestival (Teknofest) in Istanbul. Bijna 80.000 mensen hadden zich aangemeld voor het evenement.

Het vierdaagse Tech-evenement in Istanbul dat wordt georganiseerd door de Turkey Technology Team Foundation (T3) en de stad Istanbul, heeft als doel de snelle technologische vooruitgang van Turkije te promoten en te demonstreren. Er stonden allerlei activiteiten op de agenda zoals luchtshows, luchtvaartdemonstraties, technologiewedstrijden en seminars over geavanceerde technologie.

Tijdens het festival hebben toonaangevende Turkse defensie- en technologiebedrijven zoals Aselsan, Baykar, IGA, Isbak, Roketsan, TAI, Turkish Airlines, TUBITAK en TURKSAT, wedstrijden houden in verschillende categorieën.

Sabah

O.A.