De Atatürkluchthaven zal qua passagiersvluchten op volle capaciteit blijven draaien. Er zullen twee startbanen open blijven en alle hangars blijven ook in gebruik. Er zijn plannen om een deel van de gebouwen om te vormen tot luchtvaartuniversiteit. De cargoafdeling zal op slechts een jaar tijd naar de nieuwe luchthaven overgebracht worden.

Het lijkt erop dat er enige vooruitgang geboekt wordt. Een belangrijk deel van de Atatürkluchthaven zal overeind blijven. Door deze nieuwe herstructurering wordt ze omgevormd tot een soort luchtvaartcentrum. Twee startbanen van 3 kilometer lang blijven behouden aan de kant van Florya.

De hangars en onderhoudscentra blijven ook operationeel. Als er ooit grote nood is aan een nieuwe militaire luchthaven, dan zou die een plaatsje kunnen krijgen in het stuk dat aan de kant van Florya ligt.

Universiteit

Van het grootste gedeelte van de luchthavengebouwen zal een universiteit gemaakt worden. Het is te zeggen: een luchtvaartuniversiteit die groot genoeg is en voldoende capaciteit heeft om aan de noden van Turkije te voldoen. Jongeren van over de hele wereld zullen er terecht kunnen voor opleiding en training. Deze jongeren zullen klaargestoomd worden voor tewerkstelling in verschillende domeinen, van piloten over cabinepersoneel tot luchtverkeersleiders. Ofwel zal er een nieuw zogenaamd algemeen luchtvaartcentrum gebouwd worden, ofwel zal één van de bestaande gebouwen daartoe worden omgevormd.

Hier zullen de passagiers van de privé-jets verwelkomd worden als ze toekomen. Natuurlijk zal zich daar ook de paspoortcontrole en douane bevinden, alsook belastingvrije winkels en eet- en drankgelegenheden. Er zal daar ook parkeerplaats zijn voor vele privé-vliegtuigen uit binnen- en buitenland.

Luchtvaartbeurzen te gast

Er zullen ook luchtvaartbeurzen plaatsvinden zoals Teknofest en de Istanbul Airshow.

Er komt tevens een ruimte waar de producten van de luchtvaartindustrie zullen tentoongesteld worden. Buitenlandse toeristen zullen een mooi overzicht krijgen van de Turkse militaire vloot. Zo krijgen de luchthavengebouwen, met een geschatte waarde van een miljard dollar, een tweede leven. Deze herstructurering is uiteraard ook een godsgeschenk voor de hotels in de omgeving. Waarschijnlijk zal dit nieuwe centrum ook de Europese Professionele Luchtvaartconventie en -Beurs (EPLCB) kunnen huisvesten. Dat is de jaarlijkse ontmoetingsplaats bij uitstek voor al wie in Europa professioneel met luchtvaart bezig is.

12 miljoen vierkante meter

Hoe staat het nu met het project van een volkstuin?

Een heel groot stuk van het 12 miljoen vierkante meter grote terrein zal ingericht worden als volkstuin.

De twee startbanen van 3 kilometer lang en 45 meter breed blijven zeker behouden. De beslissing over wat er moet gebeuren met de 60 meter brede en 2,6 kilometer lange startbaan die in de richting van Florya-Atarköy loopt, zal pas later genomen worden.

Het Directoraat-Generaal voor de Luchthavens, het ministerie van Transport, de organisatoren van Teknofest en Görkem Aksoy, commandant van de nationale luchtmacht, die samen het project leiden, hebben hierover overleg gehad. De resultaten zullen voorgelegd worden aan president Recep Tayyip Erdoğan.

Het idee voor een algemeen luchtvaartcentrum heeft al duidelijk vorm gekregen. Het concept is af, maar de details moeten nog uitgewerkt worden. Ik hoop dat de dag waarop we het gloednieuwe centrum kunnen voorstellen snel zal komen. De Atatürkluchthaven zal een totaal nieuwe invulling krijgen. Het nieuwe project zal niet alleen tegemoetkomen aan de steeds evoluerende noden van Turkije, het staat ook symbool, naast vele andere projecten, voor de Turkse ontwikkeling.

UĞUR CEBECİ

Hürriyet

WELLICHT IS JE OPGEVALLEN DAT DOOR HET NIEUWE ALGORITME VAN FACEBOOK JE MINDER VAN ONZE UPDATES ZIET VERSCHIJNEN OP JE NIEUWSOVERZICHT. KLIK HIER EN KRIJG DAGELIJKS ALLE UPDATES VIA WHATSAPP.

S.V.R.