Turkse moslims uit een dorp in West-Turkije ontdekten dat ze 37 jaar lang de verkeerde richting hebben uitkeken tijdens het verrichten van hun gebeden.

De moskee van het dorp Sugören, in de provincie Yalova, werd gebouwd in 1981. Vorig jaar werd İsa Kaya er aangesteld als imam.

Er waren geruchten dat de gelovigen al 37 jaar lang met het gezicht naar de verkeerde richting gekeerd zaten tijdens het gebed. Daarom schakelde Kaya onlangs de mufti van Yalova in om na te gaan of deze geruchten klopten. Dat schrijft het persagentschap Demirören op 17 oktober.

Vijf keer per dag bidden

Volgens de Koran moeten de moslims vijf keer per dag bidden, terwijl ze met het gezicht naar de qibla gekeerd zitten, dat is dezelfde richting als de kaaba in Mekka.

Afgevaardigden van de mufti bevestigden vorige maand de vermoedens. De mihrab, een niche in de muur van de moskee in de vorm van een halve cirkel, die de qibla aanwijst, werd op de verkeerde plaats gezet bij de bouw van de moskee.

Toch werd er geen gedeelte van de moskee afgebroken om de mihrab te kunnen verplaatsen. In plaats daarvan koos men voor een ad hoc oplossing. Er werden witte lijnen op de grond getekend die nu de juiste richting voor het gebed aangeven.

“We hebben de situatie aan onze gelovigen uitgelegd en de meesten vonden het een goede oplossing,” zei Kaya in een interview met Demirören.

Hürriyet

S.V.R.