Op 21 augustus sprak president Recep Tayyip Erdoğan de Turkse natie toe vanuit Istanboel. Tijdens die toespraak kondigde hij aan dat het Turkse onderzoeksschip Fatih een voorraad aardgas heeft gevonden in het gebied Tuna-1, het gasgebied Sakarya, in de Zwarte Zee.

“Dit is de grootste aardgasvoorraad ooit gevonden in Turkije”, aldus de president.

“Ze bedraagt naar schatting 320 miljard kubieke meter gas, en de eerste onderzoeksresultaten, op basis van seismische gegevens, tonen aan dat de voorraad mogelijk nog groter kan zijn.”

Tot nu toe is Turkije zeer afhankelijk van de import van buitenlandse brandstof. Daarom is het land al sinds 2010 op zoek naar olie- en gasvoorraden in de diepten van de Middellandse en de Zwarte Zee.

Na de invoering van nieuw beleid rond energie in 2017 kocht de Turkse overheid 3 boorschepen aan: de Yavuz, de Fatih en de Kanuni.

“Na 9 booroperaties in de Zwarte Zee was de Fatih uiteindelijk succesvol”, zegt Erdoğan.

Eerste gas in 2023

De voorraad die nu ontdekt is zou hoogstens 10 jaar kunnen voorzien in de energiebehoeften van Turkije. Toch bevestigde minister van Energie Fatih Dönmez dat onder de gevonden laag mogelijk nog 2 lagen met gas liggen.

De minister liet ook weten dat er nu een plan voorbereid wordt om de winning van het gas op te starten. De bedoeling is dat het eerste gas in 2023 beschikbaar wordt voor het Turkse volk.

Erdoğan vindt dat Turkije nu een volwaardige speler is op de energiemarkt. Toch is dit voor hem niet voldoende, want hij verhoogt de inspanningen in de zoektocht om fossiele brandstof te vinden in de Oostelijke Middellandse Zee.

Daarvoor zal het onderzoeksschip Kanuni eind 2020, als haar onderhoudswerken afgerond zijn, ingezet worden, samen met de Oruç Reis, die daar al actief is.

Energie exporteren

“We zullen onze zoektocht pas staken als we goed nieuws kunnen brengen en als we netto energie kunnen exporteren. We zijn vastbesloten om ons energieprobleem op te lossen”, klinkt het.

“We zullen blijven verder gaan, zonder oog voor eventuele rechten van anderen. Iedereen die tegen ons onderzoek is, en dan vooral Griekenland, weet dat wij gelijk hebben. Bovendien moet de EU de mensen niet verwarren met valse kaarten over de indeling van het gebied zoals de kaart van Sevilla. Griekenland moet ook geen Europese toegevingen meer krijgen.”

Nog een verwachting is dat het Turkse begrotingstekort binnenkort verleden tijd is. Dat zegt minister van financiën Berat Albayrak.

“Deze ontdekking zal een grote invloed hebben op de Turkse economie. Er komt een nieuwe era aan voor het Turkse volk.”

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tweette: “Dankzij het goede nieuws van de president kan Turkije eindelijk volledig onafhankelijk worden. Ons land wordt een volwaardige speler op de energiemarkt.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)