De Turkse autoriteiten hebben het wegverkeer en de bouw rond het Salda-meer, dat ook bekend staat als de Malediven van Turkije vanwege het kristalheldere water, beperkt.

De minister van Milieu en Verstedelijking Murat Kurum zei dat een gebied van 295 kilometer (183,3 mijl) rond het meer tot beschermd gebied is verklaard.

Kurum zei dat ze op klachten handelden die door bezoekers werden ingediend.

“De voertuigen die aan de kant van het meer komen, zouden de natuurlijke schoonheid beschadigen. Wij gaven onmiddellijk instructies aan onze administratie evenals de algemene directoraten-generaal. Vanaf nu worden geen voertuigen toegestaan in het gebied op welke wijze ook,” hij zei.

Hij voegde eraan toe dat langs 500 tot 600 meter van de oever van het meer geen enkele constructie zal worden toegestaan, behalve douches, kleedkamers en een moskee.

De Turkse first lady Emine Erdogan vestigde ook de aandacht op de kwestie en zei dat het Salda-meer een van de zeldzame schoonheden van Turkije was.

“Ik geloof dat onze ministerie zich oprecht heeft ingespannen om het gebied te beschermen tegen het ruwe gebruik ervan in het verleden. Ik zal de kwestie op de voet volgen”, schreef ze op Twitter.

Het meer in de noordwestelijke provincie Burdur is de afgelopen jaren een populaire bestemming geworden voor toeristen met zijn witte strand en helder water.

Anadolu Agency

T.A.