Foto: Recep Tayyip Erdoğan en zijn echtgenote Emine Erdoğan

Opposanten van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn kritisch voor diens echtgenote Emine Erdoğan.

Oppositieleider Kiliçdaroglu en tal van Turkse critici roepen Emine Erdoğan, de first lady, op haar handtas van het chique Franse merk Hermès in brand te steken nu haar man oproept tot een boycot van Franse goederen.

“Mevrouw Emine zou de Franse tas moeten verbranden in de tuin van het presidentieel paleis en scanderen: ik protesteer tegen Frankrijk”, dat zegt CHP-leider Kemal Kiliçdaroglu.

De oppositieleider heeft zich niet gekeerd tegen Erdogans boycot van Franse goederen vanwege de omstreden Mohammed-cartoon, maar grijpt de kwestie aan om het economisch beleid van de Turkse regering in vraag te stellen.

Door de zwakke Turkse lira kunnen burgers zich volgens hem helemaal geen producten uit Frankrijk veroorloven. “Denk je dat de gemiddelde Turk elke dag met Franse parfum thuiskomen?”

video

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde boos. “Als je lef hebt, begin dan tegen mij, niet tegen mijn vrouw. Wat voor politicus ben je?”

Ook zei hij dat wie dure tassen zoekt, bij de ‘Witte Turken’ moet zijn (de bijnaam van kemalistische elite). Een woordvoerder van zijn AKP, partij van Erdogan, noemde de opmerking van de oppositieleider en de kritiek op sociale media een geval van ‘geweld tegen vrouwen’.

De dure Franse tas – prijs 49.995,00 dollar – trok de aandacht toen Emine Erdoğan er eerder mee verscheen op een G20-top. Ender Imrek, een journalist, werd aangeklaagd wegens belediging, omdat hij er een kritisch artikel over schreef.

Hoe kan het, vroeg hij zich af, dat de vrouw van de president een tas koopt voor zes keer het maandsalaris van de Turkse president? Imrek kwam eind juni voor en staat 2 december weer voor de rechter.

Foto: Gebruikers op sociale media roepen vrouw Erdogan op om Franse tas te verbranden

Columniste Hande Firat van de krant Hürriyet schrijft echter dat de kwestie niet zo belangrijk is, aangezien de presidentsvrouw altijd imitatiemerken koopt. Zij zegt dit te hebben ‘gehoord’ van bronnen rond de familie.

Op sociale media wordt ook gewezen op andere tegenstrijdigheden in de oproep van Erodoğan.

Zo ontdekten de Turkse factcheckers dat het enige griepvaccin in Turkije wordt gefabriceerd door Sanofi Pasteur in Lyon, een stad in het zuidoosten van Frankrijk. Ook doen Turkish Airlines en het Turkse leger al jaren goede zaken met het Franse Airbus.

Turkije is in Europa de op drie na grootste afnemer van de vliegtuigbouwer. Turkije heeft 270 civiele Franse toestellen in de lucht.

De Turkse strijdkrachten (Turks: Türk Silahlı Kuvvetleri) is met 46 toestellen de grootste afnemer van Cougar-helicopters. Airbus, een Frans bedrijf, heeft 2,2 miljard euro in Turkije geïnvesteerd.

In 2030 moet dat zijn opgelopen tot het dubbele, zo deelde minister van Transport Mehmet Cahit Turhan een jaar geleden mee.

Bron: TT