De Middle East Eye (MEE) maakt melding van een rapport van het Emirates Policy Center, een denktank van de Verenigde Arabische Emiraten, met informatie dat Saoedi-Arabië is begonnen met de implementatie van een strategie om de regionale invloed van de Turkse president Erdogan en Turkije in te perken.

Speerpunten

De Saoedische prins Mohammed bin Salman (MbS) zou zich volgens de mei-editie van de “Monthly Report on Saudi Arabia” van Emirates Policy Center, dat bestemd is voor het leiderschap in de Emiraten, de komende jaren gaan richten op de volgende beleidsdoelen:

het tegengaan van Saoedische investeringen in Turkije

een geleidelijke afname van Saoedische toeristen naar Turkije door alternatieve bestemmingen te creëren

een vermindering van de Saoedische import van Turkse goederen

het tegengaan van de Turkse regionale rol in islamitische zaken.

De strategie zou als doel hebben “alle mogelijke instrumenten aan te wenden om de regering van Erdogan onder druk te zetten, hem te verzwakken en (hem) bezig te houden met binnenlandse kwesties in de hoop dat hij door de oppositie zal worden neergehaald”. De Saoedische prins zou Erdogan met de ene na de andere crisis willen confronteren en hem te dwingen fouten te laten maken die de media zouden kunnen uitlichten.

Reactie Turkije

De Middle East Eye zou tevergeefs contact hebben opgenomen met het Emirates Policy Centre voor een reactie op de onthulling.

Turkije zou bewust zijn van de intenties van de kroonprins, die zou vinden dat Erdogan te ver is gegaan in het publiceren van informatie over de betrokken van zijn persoon bij de moord op journalist Jamal Khashoggi. Vorige week zouden de Saoedische autoriteiten al 80 Turkse vrachtwagens hebben geblokkeerd die textielproducten en chemicaliën transporteerden naar het koninkrijk via de Duba-haven. Ook zouden driehonderd containers met fruit en groenten uit Turkije worden vastgehouden in de haven van Jeddah.

15 procent gedaald

Het aantal Saoedische toeristen dat Turkije bezoekt zou in de eerste zes maanden van 2019 met 15 procent zijn gedaald (van 276.000 naar 234.000), volgens officiële gegevens van het Turkse Ministerie van Toerisme.

Turkije zou het offensief van de Saoedische prins willen tegengaan door de diplomatieke lijn met de 83-jarige koning Salman, de vader van prins Mohammed bin Salman, sterk te houden.

Dit artikel verscheen op politiekneutraal.nl

Ook op Facebook: Politiek Neutraal