Op 30 maart besliste Turkije om de quarantaine te verlengen van de mensen die teruggekeerd zijn van de Umrah-bedevaart in Saoedi-Arabië. Sommige bedevaarders hebben bij terugkeer namelijk positief getest op het coronavirus.

Door een beslissing van het Wetenschappelijk Comité van het ministerie van Volksgezondheid is de quarantaineperiode met nog een week verlengd. Dat laat het persagentschap Demirören weten.

Op 15 maart werden zo’n 2500 teruggekeerde pelgrims in quarantaine geplaatst. Ze verblijven nu in studentenhuizen in de hoofdstad Ankara en in de Centraal-Anatolische provincie Konya.

Het nieuws verspreidde zich dat sommigen hadden geprobeerd of er zelfs in geslaagd waren om te ontsnappen uit de quarantaine. Dat veroorzaakte in het hele land paniek.

In Konya was te zien hoe sommigen probeerden weg te lopen uit de studentenhuizen en daarbij slaags raakten met de politie.

Op 18 maart werden in de oostelijke provincie Erzurum 28 ‘gevluchte’ pelgrims weer ingerekend door de politie en opnieuw onder quarantaine geplaatst.

Een dag later werden vijf anderen gevat in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa.

De politie stuurde hen naar een ziekenhuis, omdat ze de opgelegde 14 dagen van isolement niet respecteerden en gasten ontvingen in hun huizen.

Op 4 maart legde Saoedi-Arabië de jaarlijkse Umrah-bedevaart stil, omdat het virus ook in de heilige steden Mekka en Medina was opgedoken.

Bron: Hürriyet

S.V.R.