Op 28 september heeft een neo-Nazischandaal voor opschudding gezorgd binnen de Duitse politie. Het gebeurde tijdens het staatsbezoek van president Recep Tayyip Erdoğan aan Berlijn.

Agenten van de speciale interventie-eenheid, die in Berlijn werden ingezet om de Turkse president te beschermen, gebruikten de codenaam van een prominente neo-Nazifiguur, Uwe Bohnhardt, tijdens hun opdracht. Dat heeft de politie bevestigd op 28 september.

Uwe Bohnhardt

Uwe Bohnhardt was één van de drie leden van de neo-Nazistische terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Die is verantwoordelijk voor de moord op acht Turkse immigranten, een Griekse burger en een Duitse politieagent tussen 2000 en 2007.

1) Beate Zschäpe 2) Uwe Bohnhardt 3) Uwe Mundlos

Ooit gehoord van de racistische ‘brandaanslag in Solingen’ gericht tegen Turken?

Het hoofdkwartier van de politie van de oostelijke deelstaat Sachsen liet weten dat het twee agenten van de speciale interventie-eenheid onmiddellijk tot de orde heeft geroepen en dat er een intern onderzoek is gestart naar het incident.

Naargelang het resultaat van het onderzoek zullen zij een gepaste sanctie krijgen. De twee agenten werken normaal gesproken voor de speciale interventie-eenheid van Sachsen (SEK), maar werden uitzonderlijk ingezet in Berlijn.

Veel speculatie in de Duitse media

De moorden van de NSU zijn lang onopgelost gebleven en zorgden voor veel speculatie in de Duitse media, alsook de dubieuze contacten die de groep had met informanten bij de geheime dienst.

Pas in 2011 kwam het bestaan van de neo-Nazigroep aan het licht. Toen kwamen twee leden – Uwe Mundlos en Uwe Bohnhardt – om bij een (zelf)moorddrama in een appartement na een mislukte bankoverval. De politie vond toen wapens en propaganda in het appartement.

Beate Zschaepe

Beate Zschaepe, de enige overlevende van de groep, heeft altijd elke betrokkenheid bij de NSU ontkend. Tot dan toe sloten de Duitse politie- en inlichtingendiensten elk racistisch motief voor de moorden uit, en verdachten zelfs de families van de immigranten.

Scherpe kritiek op de Duitse politie

Dit neo-Nazischandaal heeft geleid tot scherpe kritiek op de Duitse politie en veiligheidsdiensten, en beschuldigingen van geïnstitutionaliseerd racisme.

Het proces tegen de NSU vond plaats in München en duurde vijf jaar. Uiteindelijk werd in juli van dit jaar de hoofdverdachte, Beate Zschaepe, tot levenslang veroordeeld. Vier andere betrokkenen kregen lichtere straffen. Maar de families van de slachtoffers waren misnoegd over het verdict en bleven na het proces met heel wat onbeantwoorde vragen zitten.

Hürriyet

S.V.R.