In twee havens op de Turkse westkust mag op 29 en 30 september geen enkele boot uitvaren. De autoriteiten namen deze voorzorgsmaatregel in afwachting van de komst van Medicane, de eerste orkaan in de moderne geschiedenis van Turkije.

Op de kuststrook van de provincie İzmir tot Antalya is de alarmfase afgekondigd, nu de tropische storm boven de centrale Middellandse Zee in kracht is toegenomen tot een orkaan en windsnelheden tot 180 kilometer per uur haalt.

De kuststeden Kuşadası en Didim, in de provincie Aydın, zullen volgens de weersvoorspellingen het hardst getroffen worden.

In de havens van deze twee steden mag voorlopig geen enkele boot uitvaren, en miljoenen Turken die in de kustgebieden wonen, kregen van het Turks Meteorologisch Instituut de raad om voorzichtig te zijn.

Er wordt gewaarschuwd dat mensen en dieren gewond kunnen raken door rondvliegende brokstukken. De orkaan is zo krachtig dat daken kunnen worden weggeblazen, en verder wordt gevreesde voor schade aan serres, boerderijen, elektriciteitsmasten en zelfs minaretten. Ook kunnen delen van de kuststrook overspoeld worden door de hoge golven.

Hürriyet

S.V.R.