De krachtige tropische storm Zorba is aan land gekomen op de Griekse kust en is nu van koers veranderd richting de kust van Turkije.

De zogenaamde “Medicane”, een combinatie van de woorden “Mediterraans” en “hurricane”, heeft het zuidwesten van het Griekse schiereiland Pelopennos bereikt met hevige regen en windsnelheden van 90 km/u.

De storm ging naar verwachting de Griekse en Turkse eilanden in de Egeïsche Zee en de Turkse westkust treffen op 30 september. Door de koerswijziging naar een landmassa zal de storm nu niet als orkaan Turkije treffen, wat een unicum zou zijn geweest in de recente geschiedenis van het land.

De bezorgde Turkse autoriteiten kondigden waarschuwingen aan in de westelijke metropool Izmir en andere Egeïsche steden op 29 september.

Meerdere sportevenementen werden afgelast in Izmir en boten mogen de havens niet verlaten.

Het Turkse meteorologisch instituut verklaarde dat de laatste modellen hevige regen en stormvloeden verwachtten in niet enkel Izmir, Aydin en Mugla, maar ook in de noordwestelijke provincies Balikesir, Canakkele en Edirne. De storm zal naar verwachting tot 1 oktober duren.

Hurriyet

T.A.