“Erdogan = Exit. Het westen was mislukt bij de militaire coup van juli 2016. Maar zal nu slagen met de financiële wurging van Turkije. Reden is simpel. Trump en de EU willen af van het ongeleid projectiel in het midden-oosten. Bye Bye Erdogan”, schreef journalist Karskens op Twitter. Arnold Karskens is een oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist.

In zijn Tweet geeft journalist Karskens aan dat het westen medeverantwoordelijk is geweest voor de mislukte couppoging van 2016 in Turkije en lijkt hij die couppoging ook goed te praten. Twee jaar na de coup in Turkije is de regering en de voltallige oppositie het erover eens dat de coup werd gepleegd door Fethullah Gulen en zijn netwerk. Bij de mislukte militaire couppoging in Turkije kwamen honderden mensen om het leven en raakten duizenden gewond.

Tal van toppolitici, diplomaten en intellectuelen houden er een andere mening op na. Journalist Karskens heeft zich niet deftig geïnformeerd over de mislukte staatsgreep in Turkije. Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Commissie, gaf in 2016 aan dat de Gulen-beweging wel een rol heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep. Ook de prominente Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is overtuigd dat de in VS gebaseerde Fethullah Gülen en de leden van zijn netwerk verantwoordelijk zijn voor de couppoging van 2016. Dat verklaarde hij in 2017. Ook de voormalige Britse ambassadeur in Turkije, Richard Moore, erkende in een interview de betrokkenheid van de Gulenisten in het hele verhaal.

http://www.hurriyetdailynews.com/nobel-laureate-orhan-pamuk-says-he-is-convinced-gulen-network-was-behind-coup-attempt-117316