De Britse ambassadeur in Turkije, Richard Moore, heeft verklaard dat het Verenigd Koninkrijk zeer goed op de hoogte is dat de Gülenistische Terreur Groep (FETÖ), die geleid wordt door de terreurgeestelijke Fetullah Gülen, achter de mislukte coup van 15 juli zat.

“Ondanks dat wij de Gülenisten geen terreurgroep noemen, door de vereiste van een Britse rechtszaak, weten wij ook dat zij de gefaalde couppoging hebben uitgevoerd,” verklaarde Moore in een interview met een Turkse krant.

“Turkije heeft gelijk om voorzorgsmaatregelen te treffen tegen de Gülenistische infiltratie,” voegde hij eraan toe. Het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs toegegeven dat Gülenisten een rol hebben gespeeld in de gefaalde coup.

Rapport over betrokkenheid Gülenisten

In een rapport, dat in maart gepubliceerd werd, antwoordde de minister Sir Alan Duncan op de vraag ‘of de Gülenisten verantwoordelijk waren voor de couppoging?’: “Ik denk dat het antwoord, indien het zou gaan over een significante betrokkenheid, ja zou zijn.”

FETÖ probeert al meer dan 30 jaar de Turkse instellingen te infiltreren. In haar bestaansgeschiedenis heeft de terreurgroep al meerdere pogingen gedaan om instellingen te zuiveren via het gerechtelijk apparaat om zich uiteindelijk te wagen aan de militaire coup van 15 juli.

 Sabah