De Turkse economie zou in gevaar kunnen geraken als de groeiende spanningen met het blok, en voornamelijk met Duitsland, uit de hand zou lopen. Dat zei Johannes Hahn, EU commissaris van Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen, op de avond van de onderhandelingen in Brussel met hoge Turkse ambtenaren.

Hahn zei dat het land dat kandidaat is om zich bij het blok aan te sluiten “aan het wegglijden is van de Europese waarden.”

“Ik ben altijd bezorgd als er een toename van spanning is tussen een van onze lidstaten of sommige lidstaten met naburige landen. Ik vind dat Turkije de redenen moet begrijpen en deze moet aanpakken,” vertelde Hahn aan journalisten. “We zitten in het midden van het toeristisch seizoen, dit is zeker niet bevorderlijk om mensen uit te nodigen om ernaar toe te gaan,” zei hij.

Slecht voor investeringen

“Hetzelfde geldt voor investeringen in het land, als de situatie nog steeds zeer wankel, zeer onduidelijk, zeer fragiel lijkt.”

Ontmoeting

Hahn en EU-buitenlandchef Federica Mogherini hebben de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu en Turks Minister van EU zaken Ömer Celik ontmoet op dinsdag te midden van steeds sterker wordende beschuldigingen over Ankara’s “mensenrechtensituatie” en het “hardhandig optreden” na de gefaalde poging tot staatsgreep van vorig jaar.

Financiering kandidaat-lidstaten

Toen hij gevraagd werd over de mogelijke schorsing van financiering voor kandidaat-lidstaten, zei Hahn dat terwijl hij een zekere mate van “discretie” moet behouden in verband met het onderwerp, de financiële steun aan Turkije niet tegengehouden kan worden zolang de toetredingsonderhandelingen blijven lopen.

“Zolang de beslissing (om de toetreding te stoppen) niet genomen is, mag de financiële steun aan Turkije niet onderbroken worden,” zei hij.

Hurriyet