Het openen van onderhandelingshoofdstukken is van vitaal belang om de banden tussen Turkije en de Europese Unie te laten opleven. Dat zei de Turkse minister van EU-zaken, Ömer Çelik, een dag voordat er in Brussel een belangrijke politieke dialoog zou plaatsvinden tussen Turkije en de EU, na maandenlange spanning tussen beide partijen.

“De opening van nieuwe onderdelen van de onderhandelingen over toetreding is van cruciaal belang voor de heropleving van de betrekkingen tussen Turkije en de EU”,  vertelde Çelik aan de nieuwswebsite AB Haber, voorafgaande aan de bijeenkomst van politici op 25 juli.

23ste en 24ste hoofdstuk

“In het bijzonder moeten het 23e hoofdstuk, ‘Juridische en Fundamentele Rechten’, en het 24e hoofdstuk ‘Rechtvaardigheid, Vrijheid en Veiligheid’, die kritiek zijn in termen van het onderhandelingsproces, zo snel mogelijk worden geopend”, zei hij.

“Dit zijn de hoofdstukken die unilateraal door de Grieks-Cyprioten worden geblokkeerd. Rekening houdend met wat er gebeurde in de laatste onderhandelingen over Cyprus, denk ik dat de EU deze hoofdstukken zou moeten openen door druk op de Grieks-Cyprioten te zetten”, zei Çelik.

“We willen de situatie sussen”, vertelde een Turkse ambtenaar aan dagblad Hürriyet voor de bijeenkomst in Brussel en hij benadrukte dat het onderhouden van de dialoog cruciaal is.

Vluchtelingendeal

De vluchtelingendeal die in maart 2016 gesloten is bevatte een ​​visumvrijstelling voor Turken die de EU bezoeken. Brussel wacht al lange tijd op het vervullen van vijf resterende criteria door Turkije, waarna de dialoog over visa met Ankara geopend zou kunnen worden. Hieronder is ook de herziening van de anti-terreurwetgeving door de Turkse regering. De overheid heeft een concept voor de openstaande criteria opgesteld, maar wacht al maanden.

Hurriyet